Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Somalija przebaczenie będzie lekarstwem, nie ma co iść w zaparte. Wojna to zło i zawsze niesie zło. Wszyscy się tak tego uczepili. Pamiętam czasy, gdy się o tym nie mówiło. Na historii tego nie miałam. 
    • Wieś to nie tylko gnój ona umie pachnąć maciejką i cud majerankiem   Wieś to nie tylko kurze i krowie łajno to kraina ozdobiona łąką i sianem   Wieś to nie tylko pola oranie to mleko  jajko - boćka klekotanie   Wieś nie wstydzi ma świętą kapliczkę której zmęczenie się kłania   Wieś to nie tylko nuda to miłości wołanie tu echo i mgła burka szczekanie   Wieś nie przegrywa nią rządzi radość zwłaszcza zimą gdy białe pada   Wieś to ojczyzna niejednej poezji tu słowo woła  jesteś nasza  
    • @Czarek Płatak - dziękuję Czarku -
    • @JuzDawnoUmarlem tego właśnie dziś potrzebowałem, dzięki! :)
    • @Berenika97 to jako epilog malutki jeszcze dwie kwestie: 1. Ta glina przywiodła mi, nie wiem czy zamierzone ciekawe biblijne skojarzenia: - Biada temu, kto spiera się ze swoim twórcą, dzbanowi spomiędzy dzbanów glinianych!3 Czyż powie glina temu, co ją kształtuje: «Co robisz?» albowiem jego dzieło powie mu: «Niezdara!» [Iz45,9] - «Czy nie mogę postąpić z wami, domu Izraela, jak ten garncarz? - wyrocznia Pana. Oto bowiem jak glina w ręku garncarza, tak jesteście wy, domu Izraela, w moim ręku. [Jr18,6] - Czyż garncarz nie ma mocy nad gliną i nie może z tej samej zaprawy zrobić jednego naczynia ozdobnego, drugiego zaś na użytek niezaszczytny? [Rz9,21] myślę, że one sporo dodają do rozważań PL ;) i już ostatnia rzecz 2. Walka o wolę to jak mamienie umysłu, oszukiwanie go, że nie może, albo, że musi... jak upijanie, uwodzenie... obie strony to stosują, choć każda z inną motywacją ;)   Dzięki za ciekawe rozważania i wiersz!   Znikam już
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...