Jarosław_Wielgosz Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Kielichem kwiatów rozkwitną magnolie wonią jak winem upoją przechodnia i jak przed hostią rozsypią swe płatki na dywan trawy pod stopy a figur twarze strzegące historii i baśni starych zastygłych już w pomnik wraz z alejkami popatrzą na ławkę i jak liść szepną on kocha
e-m-e-m Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 ludkowie kochani- może ktoś mi powie dlaczego kolejny wiersz maszeruje do ulubionych! Pozdrawiam
Jarosław_Wielgosz Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Przepraszam oyey, ale nic innego nie mogę powiedzieć jak: oyeeey!!! Po pierwsze, magnolia to nie kwiat tylko(za internetowym słownikiem): "Magnolia (Magnolia), ok. 80 gatunków drzew i krzewów z rodziny magnoliowatych, występujących dziko w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji Wschodniej Ze względu na piękne kwiaty często uprawiane jako rośliny ozdobne, w Polsce uprawa ograniczona z powodu zbyt surowego klimatu." Po drugie, podmiotem drugiej strofy są twarze (czyje twarze? ano figur). A więc "figur twarze" (co robiące?) "strzegące historii i baśni starych zastygłych już w pomnik" (to baśnie zastygły, a nie twarze albo figury)"popatrzą na ławkę i szepną...". Na zakończenie dziękuję za to, że poświęciłeś chociaż troszeczkę czasu na zanalizowanie mojego wierszyka. Jarek P.S. Jak dawno temu byłeś w Wilanowie?
La_crimosa Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Delikatny, poetycki, nastrojowy... wiosna w pazdzierniku, cos pieknego :)
Rekomendowane odpowiedzi