Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

O Ty co się mieścisz w normie

Z warsztatem swoim fatalnym 

Rozlazły w niechlujnej formie

Lub z rymem swoim nachalnym

z puenta powszekroc durną 

Przesiąkły nudą wspolczesną 

Co sztukę tworzysz wtórną

A zwiesz ją nowoczesną

Metaforami przykrywasz

Talentu swojego braki

Marne swe wersy wysrywasz

Ty aż do boli niejaki

Nie wszystkie słowa są warte

By je podzielić z publiką

Bełkoty z sensu odarte

Ciężko jest nazwać liryką 

O literacki wypierdzie

pod białym wierszem ukryty

porzuc pisania narzędzie 

daleko Ci do poety

Edytowane przez kasia652 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@kasia652 Co do nadmiaru abstrakcyjnych białych wierszy co to sam autor chyba nie wie o co w ich chodzi się zgodzę. Mimo wszystko uważam, że takie portale są właśnie po to by publikować co się chce i wystawiać na krytykę. Samemu ciężko ocenić czy to co się napiszę to coś dobrego czy przepełniony banałami pretensjonalny bełkot.

Opublikowano

@Charismafilos absolutnie, chodzi o to, że na takich portalach powstają kółka wzajemnej adoracji ( ja lajkne Twój wiersz - Ty lajkniesz mój ) i przez to brak konstruktywnej krytyki. Nie chodzi przecież o to by z samą treścią polemizować bądź dopisywać dalszą część do utworu autora, przynajmniej według mnie. A co do formy, coz, biały wiersz dużo wybacza, trudniej jest ukryć beztalencie w osmiozgloskowcu.

Opublikowano (edytowane)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Metafory w wierszu są chyba jak najbardziej na miejscu :)

NO cóż, nie po raz pierwszy powraca temat TWA na portalu poetyckim. 

Kasiu,Ten wiersz nie jest w dziale satyra, ale mam nadzieje, ze te rymy częstochowskie są celowe :)

Edytowane przez Annie (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@kasia652
W praktyce właśnie tak bywa dziś rozumiana sztuka nowoczesna: proza pocięta na wersy i strofy oraz metafory o charakterze raczej deklaratywnym niż odkrywczym. Forum zdaje się to akceptować, więc trudno tu o polemikę.
Dodam jedynie, że nie widziałem tu dotąd wiersza białego czy wolnego, którego forma byłaby rzeczywiście uzasadniona treścią. 
Pozdrawiam. 

Opublikowano

Na każdym portalu jest TWA, ale i na to jest sposób, bo Polak potrafi obejść wszystko, co się da.

Są użytkownicy, którzy nie reagują ani na komentarze ani na lajki, ale trudno przejść obok treści, która przypadła do serduszka.

Jeśli ta treść ma wyśmiewać wszystko inne, prócz klasyki, to powinno zostać porządnie napisane

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.