Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ulotna forma wiersza wcale nie maskuje opisanego w nim dramatyzmu.

Fotografia uzupełnia treść - wprawdzie zachody słońca są już dość oklepane, ale na pewno na sam widok uruchamia się w człowieku bliżej niezidentyfikowana nostalgia.

Przyroda jest wyzwalaczem emocji i refleksji, a jednocześnie utożsamia się z nimi, dostraja do rytmu uczuć, które przeżywa peelka.

Dominującym doświadczeniem w wierszu jest świadomość bezradności. Ktoś ze związanymi rękami nie jest w stanie już w żaden sposób wpłynąć na swoje losy, zmienić swojego życia, pójść dalej. Retrospekcja też jest jakby zawieszona jedynie w sferze nierealnych dążeń. Peelka utkwiła w dojmującej teraźniejszości, która nie przynosi nadziei.

To chcę; na końcu utworu zawiera pragnienie odzyskania tego, co stracone, tylko chyba nawet to jest niemożliwe, wobec braku sprawczości.

Opublikowano (edytowane)

@tie-break dzięki za ciekawą interpretację wiersza. Do tego obrazu Muncha napisałam 3 ekfrazy, każda w innym charakterze,choć można też dostrzec punkty styczne. Trafnie wyeksponowane w Twojej interpretacji uczucie bezradności, które w i w wielu dziełach Muncha jest wyeksponowane. 

@violetta przemierzam dopóki jeszcze mogę:) 

Edytowane przez Mitylene (wyświetl historię edycji)