Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Tęsknota

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś tak pusto…
Kogoś mi brak…
Jakoś tak smutno…
Tęsknota otula mój świat.

Łzy płyną strumieniami…
Smutek napełnia me serce…
Nie wyrażę tego słowami…
Jak kocham Cię wielce!

To, co było – już nie wróci…
Zostały tylko wspomnienia.
Jedyne, co mój smutek ukróci,
To wiara w marzenia.

witam szanowna debiutantko! i od razu muszę Cię zasmucić tradycyjnie, gdyż wiersz jest słaby jak cholera... nagromadzenie marzeń, teśknot, miłości, etc etc w jednym wierszu to bardzo zły pomysł... szczególnie dla młodych pisarzy... niemniej jednak mogą wyjśc z Ciebie ludzie! porozglądaj się po forum i zobacz, co piszą inni, jak komentują i takie tam.. poczytaj trochę nowoczesnej poezji! no i tyle ode mnie.. no a dla wiersz niestety wielki minus

pzdr
wiktor

Tego wiersza już się nie da uratować. Ale mogę dać Ci kilka rad na początek ;)

Na początek zrezygnuj z rymów. Za wysoko stawiasz poprzeczkę.
Jak masz już temat. Ok może być nawet o tęsknocie! Byleby był oryginalnie przedstawiony. Nie pisz dosłownie!! Pierwsze co musisz zrobić to stworzyć tło - klimat/atmosferę. Np. jakiś krajobraz, miejsce, czas itp. Staraj się nie zwracać większej uwagi na temat wiersza.
Nostalgiczne klimaty zostaw "zawodowcom", bo to jeden z najtrudniejszych tematów jaki można wybrać ;)

Ale przede wszystkim dużo czytaj. Najwięcej tych znanych poetów, ale też skupiaj uwagę na tych tutaj.
Na początek proponuję pisać w Warsztacie. Tam na pewno ktoś Ci pomoże. Zwróci uwagę na błędy i pomoże Ci je poprawić.

Pozdrawiam serdecznie

toż to rozbój w biały dzień. taka gadatliwość i szczebiotliwość do niczego dobrego nie prowadzi. twoja opowiastka pozostają na poziomie banału. papka nijakich słów i tyle, a do tego roją się kropeczki, wiara i marzenia....jakoś tak pusto, jakoś tak straaaasznie kiepsko. serdeczności

Komentarze powyższe dają upust także moim zapatrywaniom wobec Twojego wiersza. Pozostaje mi tylko powtórzyć swój oklepany manifest do debiutantów ("Szukać tematów, a nie je powielać i to marnie!"; "Czytać poezję - dużo poezji - baaaaaaaaaardzo dużo poezji...") i pozdrowić!

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@violetta Życie to jest bajka z podtekstem, itd., ....

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @Nata_Kruk Nato! Powiem tylko: lubię i podoba się. Pozdrawiam!

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@viola arvensisJak wtorki szybko przemijają, można dodać: jak dni szybko mijają. Pozdrawiam serdecznie!

@Łukasz Jasiński "Dualizm psychofizyczny (łac. dualis) – stanowisko w metafizyce i filozofii umysłu. Według dualistów umysł (mind) i ciało (body) są od siebie całkowicie odrębne i niezależne". -  Umysł kontroluje ciało. Nigdy nie słyszałem tego określenia: łuszczyca intelektualna, ale domyślam się, że ma to coś do czynienia z niepełnosprawnym umysłem.  Nauczyłem się, z własnego doświadczenia, nie dyskutować na tematy religijne, a w tym przypadku z katolikami, chociaż szczerze mówiąc, w każdej religii są twardogłowi wyznawcy, a o tak zwanych pasterzach duchowych nawet nie wspomnę, bo to już całkiem inna sfera intelektualna. 
    • @Wiesław J.K.   Ma pan rację, monoteistyczny bóg jest postacią materialną, otóż to: Bóg-Ojciec, Bóg-Pan i Bóg-Król - to nic innego jak myślenie sakralne, hierarchiczne i niewolnicze, wszystkie sekty monoteistyczne żyją w nierealnym świecie irracjonalnych rytuałów i posiadają charakter misyjny - wciąż trwa judaizacja, chrystianizacja i islamizacja ze strony semickich plemion - pragną oni zdominować agrarną kulturę słowiańską - ludowopogańską, natomiast: Pogańscy Słowianie wierzą w Świętą Matkę Natury jako epicentrum Wszechświata, stąd: Światowid - Światło, Perun - Piorun, Jaga - Czarodziejka i temu podobnie i tak dalej, niech pan na ulicy porozmawia z jakąś katoliczką i niech pan jej powie, iż zgodnie z Ustawą Zasadniczą - Konstytucją Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej - każdy obywatel ma prawo żądać badania alkomatem przed mszą świętą i po mszy świętej wobec panów w czarnych sukienkach - dostanie pan w mordę... Wie pan może: co to jest łuszczyca intelektualna i dualizm psychofizyczny?    Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...