Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@KOBIETA

No właśnie, właśnie... Niedojrzały mężczyzna nieodklejony mentalnie od matki to interesujący trop. Natomiast wiemy, że kompleks Edypa rozumiany dosłownie jest koncepcją dosyć kontrowersyjną i będącą przedmiotem krytyki. Bardziej odpowiada mi lacanowska "mirror stage" gdzie brak nie jest brakiem matki czy chęcią zadwładnięcia matką, ale raczej brak wynika z faktu, że po przejściu "mirror stage" jednostka nigdy już nie osiąga tak niezróżnicowanej jedni i pełni jak przed.

Opublikowano

@jeremy

:) chyba trochę …próbujesz przekierować uwagę;) 

Mówimy o kształtowaniu poczucia tożsamości i przejściu z fazy pierwotnego narcyzmu ( znowu ten narcyzm ;).? Aż tak głęboko? :) 

Edyp jest…zdrowszy …

Opublikowano

@KOBIETA

Kompleks Edypa zamyka jednostkę w trójkącie ja-mamusia-tatuś, podczas gdy na proces kształtowania tożsamości ma szersze środowisko plus kontekst kulturowy czy systemowy. Dlatego to ujęcie freudowskie - chociaż rewolucyjne, to z dzisiejszej perspektywy - dosyć wąskie.

To już może trafniej byłoby powiązać nieco więcej oddziaływań, tylko pytanie czy w tekście coś w ogóle o tym jest. Moim zdaniem - jest. Jeśli chcesz natomiast poprzestać na satysfakcjonującej Cię diagnozie i to tak oczywistej i zgranej, to oczywiście należy ubolewać nad brakiem ambicji, ale przyjąć z pokorą.

Opublikowano

@jeremy

;) och jeremy …jeremy …ja i brak ambicji ? Nigdy ;) mnie raczej zastanawia dlaczego Ty …tak bardzo chcesz być analizowany i rozbierany „ na części”.? To znaczy …Twój wiersz chce być …;)