Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Wiesław J.K. Znalazlem interesujący cytat znanego brytyjskiego kaznodziei:

„Bóg jest zbyt dobry, by być niemiłym, i zbyt mądry, by się mylić. A kiedy nie możemy dostrzec Jego ręki, musimy zaufać Jego sercu”. – Charles Haddon Spurgeon

"God is too good to be unkind and He is too wise to be mistaken. And when we cannot trace His hand, we must trust His heart." - C. H. Spurgeon

Opublikowano

@Wiesław J.K.  tak, jak najbardziej tak.

Wiele wierzeń , świąt katolickich( chrześcijańskich bierze się z wierzeń ludowych.

Zło, wojny były i są. Bo to ludzie je wywołują( i to ci najwięksi, bo wojna to dobry biznes)

I cierpią niewinni, a tych wielkich to nie dotyczy. 

Żaden Bóg- w każdej religii nie nawołuje do wojny- to ludzie, polityka najczęściej.

Wojny w imieniu Boga i z Jego imieniem na ustach- to polityka.

Nawet w równie wielkiej religii jak nasza jest dużo podobieństw( oczywiście przy fundamentalnych różnicach),

u nas Mahomet jest prorokiem tak jak u nich Jezus.

Tak samo jak u nas zabójstwo jest ciężkim grzechem- ale ludzie racjonalizują, usprawiedliwiają to,

mówiąc np, ze pójdzie do raju.

W imię czego np kobieta( mama) wysadza się( z pasem ładunków wybuchowych przytroczonych 

do pasa)- to jest polityka- elementy psychologii.

Dzięki

@Wiesław J.K.  piękny i mądry cytat. dziękuję

Pokój zostawiam wam, pokój mój daję wam. Nie tak jak daje świat, Ja wam daję. (J 14,27).

Bóg jest dobry- tak, i Jego pokój nie jest związany z żadną polityką, systemem politycznym,

ani działaniami wojennymi agresorów.

Pokój Boga który udziela dotyczy wnętrza człowieka- serca.

@Marcin Tarnowski, @huzarc  dziękuję

Opublikowano

@Annna2Myślę, że każda główna religia to system religijny, pisząc główna mam na myśli chrześcijaństwo, judaizm i muzułmanie. Inne grupy są mniej lub więcej liberalne jak hinduizm i buddyzm. 

Wspomniane przez Ciebie wierzenia ludowe kojarzą mi się z prasłowianami, Lechitami, inaczej mówiąc czasami przed katolickimi. 
W obecnych czasach widzimy zachodzące zmiany w tej materii, ludzie w wielu krajach powoli  odchodzą od tych trzech wyżej wspomnianych religii, ale to nie znaczy, że odrzucają wiarę w Stworzyciela/Boga. 

Opublikowano

@Wiesław J.K.  dla mnie jest to równoznaczne- odchodzenie od religii jest odrzuceniem Boga.

Bo nie wierzy się w ludzi- wierzy się w Boga- Bogu. Wierzę i to się nie zmieni, tego nie zmienię.

Chrześcijaństwo jest liberalne, według ostatniego raportu codziennie ginie za wiarę 105 chrześcijan za wiarę,

czyli co 5 minut ginie człowiek, tylko dlatego, że jest człowiekiem.

Ale zgadzam się- fundamentalizm- w jakiejkolwiek formie jest zły.

Rzymska Fontanna Di Trevi- kilkakrotnie była zabarwiona i oświetlona na czerwono-

na znak męczeństwa chrześcijan.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Annna2 Tutaj się bardzo mylisz, osoba nie musi być katolikiem aby wierzyć w Boga. Religia katolicka pokazała swoje oblicze przez wieki swojego panowania. 

Trzeba brać pod uwagę dlaczego powstały kościoły ewangelickie, prostestanckie. W tych religiach przywiązuje się dużą wagę do tego co mówi Biblia, natomiast kościół katolicki odszedł od tych biblijnych zasad stwarzając system zastraszania, przynajmniej było tak niegdyś. 

Opublikowano (edytowane)

@Wiesław J.K.  tu nie zgodzę się.

Schizma( 1054 rok) podział chrześcijaństwa na wschodnie i zachodnie- ale nadal to jest chrześcijaństwo. Jeden Bóg- ten sam.

Jestem katoliczką (chrześcijaństwo zachodnie) - katolicy uznają prymat Papieża.

To o zastraszaniu- daj se luz- gdyby tak było nie mógłbyś pisać nawet takie rzeczy,

krytykować i oficjalnie też jechać.

A i jeszcze gdybym czuła się w jakimkolwiek stopniu zastraszona- nie byłoby mnie w Kościele,

a jestem i to się nie zmieni.

A słyszałeś o ekumenizmie?- niedawno  Papież modlił się z królem Karolem( głowa kościoła anglikańskiego)

I i jeszcze o zastraszaniu:

Czy pamiętasz o francuskim tygodniku" Charlie Hebdo? co tam się stało?

Ośmielili się narysować szczerbatego Mahometa, i co się stało z dziennikarzami?

Pewnie wiesz, a i można przeczytać( znaleźć).

Niechęć, osobiste urazy nie mogą być traktowane do wszystkich,

nie wsadza się do jednego worka.

To wszystko. Miłego dnia.

Edytowane przez Annna2 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Annna2 Proponuję zakończyć ten temat. Polityka i religia mają to do siebie, że stwarzają wiele kontrowersji. Niech każdy wierzy w to co chce. Są tacy co uznają prymat Papieża, są tacy co uznają prymat Jezusa Chrystsa, są tacy dla, których Wszechświat jest Bogiem. "Łamanie kołem kości", ponieważ ktoś się nie zgadza z taką czy inną wersją, to obraza dla Boga, który jest Miłością, ale i Sprawiedliwością.