Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 1 Listopada 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 (edytowane) Wypłowiała Ci na słońcu ta sukienka, deszcz wybielił z dłoni żółty odcień skóry. Ale dzielnie opiekujesz się zmarłymi, Panno Mario, która zeszłaś z boskiej chmury. Maryjko z grobu babci, stoisz cicho przy akacji, wysłuchujesz skarg potoku. Dzisiaj rwetes na cmentarzu, dużo ludzi. Fala płynie z naręczami siat i kwiatów. Ty na co dzień dbasz o spokój, mimo wiatrów, towarzyszko pozaziemskiej ich podróży. Stoisz cicho przy nagrobku. Wysłuchujesz skarg potoku, że już bliskich nie ma z boku. Sa anioły i jezuski, są krzyżyki. Mi Maryjka sercu bliska, niczym matka. Symbolicznie poły sukni rozchyliła, żeby schować się tam mogła cała dziatwa. Maryjko - stoisz cicho. Wysłuchujesz skarg potoku, że już babci nie ma z boku. Wezmę pędzel, odmaluję Ci sukienkę. Pilnuj grobu na kolejne i ćwierć wieku. Bywam czasem, myślę często - ty tu jesteś. Pani wierna, opiekunko bez urlopu. XxxxX Jak się nudzisz, bez pomysłu i fantazji, farbkę w rękę, idź na cmenatrz i pomaluj suknię Marii, biały welon, twarz i ręce a odwdzięczy się uśmiechem, gdzieś tam z raju. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 1 Listopada 2025 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 9
wierszyki Opublikowano 1 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 ..myślę, że Maryjka opiekuje się zagubionymi duszami żywych, którzy tęsknią za tymi, co odeszli. Ładny, ciepły wierszyk :) 1
Robert Witold Gorzkowski Opublikowano 1 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @beta_b kocham Maryję i myślę sobie że ona bardzo się cieszy gdy ludzie czczą ją w pięknych słowach. 2
huzarc Opublikowano 1 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @beta_b Ten wiersz pachnie ciepłym powietrzem listopada i farbą olejną melancholii. To poezja codzienności, w której wiara ma kolor rdzy i światła zachodzącego słońca.
beta_b Opublikowano 1 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 (edytowane) Na tym grobku sìę nie zmieści dużo świeczek. Słówko grób, to może nawet nadużycie. Tu mieszkają duże serca małych dzieci, co odeszły nim rozkwitlo w nich już życie. ..................... A co ze mną? Mnie rozsypcie gdzieś po świecie; lasy lubię i połacia wielkiej wody. Jeśli zechcesz wspomnieć kiedyś moje imię - w każdym miejscu możesz wtedy się ukłonić. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 1 Listopada 2025 przez beta_b (wyświetl historię edycji)
violetta Opublikowano 1 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @beta_b ile śmieci pozostawili. W Jezusie żyjemy wiecznie.
beta_b Opublikowano 1 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @wierszyki Kiedyś znajomy ocalił od ścięcia aleję wierzb, wkładając do dziupli Maryjki. Samozwańczy drwale rezygnowali z planu likwidacji obrośnietej wierzbami drogi. Maryjki nadal w wierzbach tych mieszkają. @Robert Witold Gorzkowski peronifikuję gipsową figurkę, ale czemu nie? @Annna2 Maryja i Mateńka mają miękkość w sobie. @huzarc dziękuję jesiennie. Mówię poważnie, żeby poszukać ma grobach wyblakłe Maryjki, koloru im dodać. Ściskam, dodając tekściki. Bb @violetta niestety, nie rozumiem komentarza Violu.
andrew Opublikowano 1 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @beta_b Ładnie Pomalowaliśmy dwie Maryje w kapliczkach , teraz milej się uśmiechają. Pozdrawiam serdecznie Miłego wieczoru 1
beta_b Opublikowano 1 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2025 @andrew rewelacja! Jestem zachwycona. :) bb
Nata_Kruk Opublikowano 2 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2025 (edytowane) @beta_b... podoba mi się Twoja piosenka..:) Tylko melodię dodać. Udanego tygodnia. Edytowane 2 Listopada 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi