Andrzej P. Zajączkowski Opublikowano 2 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 Żyłam, wizje za moje towarzystwo mając Zamiast mężczyzn i kobiet, lat temu wiele, I myślałam, że to są mili przyjaciele Słodszej muzyki niż przez nie grana nie znając. Lecz wnet ich purpurowe treny przestały lśnić Od kurzu świata, lutni melodia ustała, A ja stałam się mdlejąca i ociemniała W ich gasnących oczach. Wtedy przyszedłeś--by być, Kochany, czym one się zdawały. Ich lica Ich pieśni, ich splendory (lepsze, choć te same, Jak kiedy wodę z rzeki uświęca krynica), Spotkały się w tobie i to z ciebie się budzi Spełnienia pragnień mojej duszy obietnica: Bo dary Boga przynoszą wstyd marzeniom ludzi. I Elizabeth: I lived with visions for my company Instead of men and women, years ago, And found them gentle mates, nor thought to know A sweeter music than they played to me. But soon their trailing purple was not free Of this world's dust, their lutes did silent grow, And I myself grew faint and blind below Their vanishing eyes. Then thou didst come--to be, Belovèd, what they seemed. Their shining fronts, Their songs, their splendors (better, yet the same, As river water hallowed into fonts), Met in thee, and from out thee overcame My soul with satisfaction of all wants: Because God's gifts put man's best dreams to shame. 5
Nata_Kruk Opublikowano 2 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 Andrzeju, dwa Kruki Ci wleciały, nie wiem, jak to zlikwidować. Praktycznie nie znam tej poetki.. sonet bardzo ładny.
Andrzej P. Zajączkowski Opublikowano 2 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2025 @Nata_Kruk Dwa Kruki? Niechybnie Hugin i Munin. To znak, że pora sięgnąć do znacznie starszej literatury. Chociaż epoka wiktoriańska nadal kryje perełki. Sonet pochodzi z tomu Sonnets from the Portuguese (1845) - Sonety z Portugalskiego, co miało sugerować, że to przekłady albo najmniej inspiracje, podczas gdy wszystkie Elizabeth napisała sama. 1
Nata_Kruk Opublikowano 3 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .. :) może trzeba by.. zajrzeć i do tej starszej literatury... Ja mam taaaakie zaległości w czytaniu, że ho ho. Latem niby łatwiej, bo dzień długi, ale dzieje się i człek padnięty wieczorem. Edytowane 3 Września 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi