Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Historia edycji

Należy zauważyć, że wersje starsze niż 60 dni są czyszczone i nie będą tu wyświetlane
Migrena

Migrena

@Robert Witold Gorzkowski

Robercie.

Wkleję dość długi fragment z ostatnich odkryć.

"Dr Willie Soon, astrofizyk i inżynier lotnictwa pracujący przez wiele lat w Centrum Astrofizyki Harvardu i Smithsonian, przedstawił argument, który według niego dowodzi istnienia wyższej inteligencji stojącej za stworzeniem wszechświata. Jego teza opiera się na tzw. zasadzie antropicznej i argumencie o "precyzyjnym dostrojeniu" praw fizyki.

W wywiadzie dla Tucker Carlson Network, dr Soon wyjaśnił, że prawa fizyki i stałe kosmologiczne są tak precyzyjnie dostrojone do umożliwienia powstania życia, że prawdopodobieństwo ich przypadkowego zaistnienia jest praktycznie niemożliwe. Minimalne odchylenie w wartości którejkolwiek z fundamentalnych stałych fizycznych – takich jak stała grawitacji, siła oddziaływania elektromagnetycznego czy masa cząstek elementarnych – uniemożliwiłoby powstanie życia.

"Gdyby grawitacja była choćby minimalnie słabsza, planety nie mogłyby się uformować, a gdyby była odrobinę silniejsza, zapadłyby się w czarne dziury," wyjaśnił naukowiec. Według niego, taka precyzja sugeruje inteligentne zaprojektowanie wszechświata, a nie jego przypadkowe powstanie.

Dr Soon powołuje się na pracę słynnego fizyka Paula Diraca, który w 1963 roku zasugerował, że matematyczna elegancja praw natury wskazuje na istnienie wyższej inteligencji. Dirac, jeden z ojców mechaniki kwantowej i laureat Nagrody Nobla, napisał: "Można by opisać sytuację, mówiąc, że Bóg jest matematykiem bardzo wysokiego rzędu i użył bardzo zaawansowanej matematyki przy konstruowaniu wszechświata."

A ludzie, tutaj na ziemi, czy wierzą w Boga ?

Nie formułką " w imię Ojca i Syna...", tylko całym swoim jestestwem ?

Czarno to widzę.

Czy przyjdzie Apokalipsa ?

Nie wiem.

Ale wiem , że wszyscy umrzemy.

Nadzieja w tym co napisała Anna " człowiek nie wszystek umiera".

Niech będzie co ma być.

Dziękuję Robercie.

Ps. Bo mi się przypomniało.

Jest taki lek.
Z grupy beta blokerów.
Nazywa się nebivolol.
Czytałem badania uniwersyteckie /toronto, tokyo/.
Cząsteczki tego leku przenikają barierę krew - mózg.
Naukowcy odkryli - przy okazji - że w ludzkim mózgu jest igromna masa komórek podatnych na fale radiowe o określonej częstotliwości.
Nie badali tego bo nie było na to kasy /grantów/.

To powiedz mi.....
kto nami steruje ?
Bo, że steruje to nie ulega wątpliwości.

R.

@iwonaroma

I nie dla mnie !

To tylko taka moja prowokacja.

Do myślenia.

Do oporu.

Do bycia człowiekiem.

Dzieckiem Bożym.

Dziękuję pięknie :)

Migrena

Migrena

@Robert Witold Gorzkowski

Robercie.

"Dr Willie Soon, astrofizyk i inżynier lotnictwa pracujący przez wiele lat w Centrum Astrofizyki Harvardu i Smithsonian, przedstawił argument, który według niego dowodzi istnienia wyższej inteligencji stojącej za stworzeniem wszechświata. Jego teza opiera się na tzw. zasadzie antropicznej i argumencie o "precyzyjnym dostrojeniu" praw fizyki.

W wywiadzie dla Tucker Carlson Network, dr Soon wyjaśnił, że prawa fizyki i stałe kosmologiczne są tak precyzyjnie dostrojone do umożliwienia powstania życia, że prawdopodobieństwo ich przypadkowego zaistnienia jest praktycznie niemożliwe. Minimalne odchylenie w wartości którejkolwiek z fundamentalnych stałych fizycznych – takich jak stała grawitacji, siła oddziaływania elektromagnetycznego czy masa cząstek elementarnych – uniemożliwiłoby powstanie życia.

"Gdyby grawitacja była choćby minimalnie słabsza, planety nie mogłyby się uformować, a gdyby była odrobinę silniejsza, zapadłyby się w czarne dziury," wyjaśnił naukowiec. Według niego, taka precyzja sugeruje inteligentne zaprojektowanie wszechświata, a nie jego przypadkowe powstanie.

Dr Soon powołuje się na pracę słynnego fizyka Paula Diraca, który w 1963 roku zasugerował, że matematyczna elegancja praw natury wskazuje na istnienie wyższej inteligencji. Dirac, jeden z ojców mechaniki kwantowej i laureat Nagrody Nobla, napisał: "Można by opisać sytuację, mówiąc, że Bóg jest matematykiem bardzo wysokiego rzędu i użył bardzo zaawansowanej matematyki przy konstruowaniu wszechświata."

Czarno to widzę.

Nie wiem.

Niech będzie co ma być.

Dziękuję Robercie.

@iwonaroma

I nie dla mnie !

Do myślenia.

Do oporu.

Do bycia człowiekiem.

Dzieckiem Bożym.

Migrena

Migrena

@Robert Witold Gorzkowski @Robert Witold Gorzkowski

Robercie.

Czarno to widzę.

Nie wiem.

Niech będzie co ma być.

Dziękuję Robercie.

@iwonaroma

I nie dla mnie !

Do myślenia.

Do oporu.

Do bycia człowiekiem.

Dzieckiem Bożym.

• Dodaj nową pozycję...