Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Dagna  - przeczytałaś wczoraj o Kohelecie u Migreny- że go lubię..

To, co jest, już było, a to, co ma być kiedyś, już jest(  Kohelet)

To mniej więcej brzmi tak- że może chwila którą przeżyłaś- była tą najpiękniejszą.

Vanitas vanitatum et omnia vanitas"- nie wzniesiesz się ponad to, ani nie przeskoczysz,

żaden człek

Edytowane przez Annna2 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@Annna2 dziękuję za piękną refleksję

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

. Wspomnianego autora zupełnie pomijam, bo go nie cenię i szkoda mi czasu na cudzy dyletantyzm. 

Z Koheletem mam swoje własne potyczki, a tutaj ułożyłam wersy pod wpływem obserwacji, jak przewidywalne  bywają reakcje ludzi nadpobudliwych i neurotycznych, z kompleksami,( vide - pewna „ pisowczyni krótkich form”, tu, na portalu )…

Co do najpiękniejszych chwil, to samo dojrzewanie codzienności budzi mój zachwyt, a także poszukiwanie piękna i wciąż świeże chłonięcie poezji wybranych twórców. Pozdrawiam.

@Konrad Koper dziękuję Panie Koprze za odwiedziny, pozdrawiam.

Edytowane przez Dagna (wyświetl historię edycji)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Berenika97 Bereniko 97 ja zwyczajnie nie chciałbym, aby słowa dobro i zło mnie opisywały. Przed tymi kategoriami wolałbym uciekać raczej. Nie czuję się jako anioł i jako diabeł. Mam swoje pozytywności podobnie jak różne grzechy. Na artystów też nie patrzę w ten sposób. I serio myślę, że najlepsi umykają przed tymi jednoznacznymi kategoriami. Poezja nie jest religią, jest światem rzemieślniczym i artystycznym, nazywam ten świat zresztą branżą artystyczną. Jest dużo podobieństw, bo jest to również świat jakby nieco bardziej duchowy, mistyczny, ale są różnice i to znaczne. Zapisałem się do forum poetyckiego, a nie religijnego, dobro i zło nie jest moją naczelną rolą :))) Mnie coraz trudniej jest urazić :)
    • Jak rozżarzony przypływ, unosi się we mnie i opada fala tęskniąca nieustannie za jednym brzegiem. Jestem wydmą — podatną na każdy szmer morza, które oplata mnie coraz ciaśniej, chcąc nauczyć się mojego rytmu. Pragnę trwać w zatoce, gdzie woda wzbiera coraz odważniej, ze świadomym celem - by zatapiać to miejsce, które otwiera się dla niej - wciąż i od nowa.
    • @andrew Wiersz ma w sobie coś z codziennej egzystencji (autobus, chodnik, zegarek) i jednocześnie z metafizycznego niepokoju. Lubię tę mieszankę konkretności i mglistości. Pozdrawiam :) 
    • Nowy dzień wypełniony radością z tobą   Nowa ty , nowy ja Dyskusje o naszym wspólnym życiu Zbliżamy się nie tylko emocjonalnie Piękni, kiedy kochamy Zrozumienie, respekt, uczucie Dwa imiona, jeden wspólny dom Czas płynie, a miłość staje się naszą codziennością Dom rodzinny, to nasze prawdziwe miejsce   Niesiemy uczucie, jako dar od serca Cudowne życie z rodziną Miłość przypomina smak czekolady   Jest wiele ścieżek, ale tylko jedna miłość   Trzymamy się razem, osobno to było w przeszłości Zawsze wchodzimy przez te same drzwi Ile mamy miłości dzisiaj, tyle samo będzie po nas.                                                                                                                           Lovej. 2025-12-08                        Inspiracje . Czy potrafimy kochać
    • @Maciek.JNiezła litania chorób - świetnie podana. W sam raz dla hipohondryka. :)) Pozdrawiam. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...