Maksymilian Bron Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia Odetnij innych skrzydła od twoich, już dosyć balastu i strat, dosyć posiłków z hienami w kole i niewyraźnych lat Choć tratwa dziurawa, to pokieruje tam, gdzie nie kładłeś stóp, odetnij skrzydła innych od swoich, nim nie wyczują, żeś trup W szeleście gruszy wiatr czesze włosy Nie słychać ludzkiej mowy, ich mantyczenia, bluzg oraz sporów, tu oswobodzisz swą głowę Słońce cię złoci w bukiecie trawy, Słyszysz, jak świerszcze lulają, nie dążąc do Raju, zostaniesz w kole, gdzie hieny resztki rozdają Odetnij innych skrzydła od twoich, ja tego nie zrobiłem, bojąc się kar i rewolucji, marzeniem jak więzień żyłem Nie bój się zrzucić z tratwy złych ludzi, nieulękniony bądź, odetnij innych skrzydła od swoich i nawet moje strąć Otwórz powieki i się przekonasz, gdzie się umieścił strach, bo on się zaszył w skrzydeł twych zwojach, byś nie oduczył się bać Odetnij innych skrzydła od twoich, odłącz się, wypoć swój świat, gdzie nie osądzą cię w żadnych kościołach i zaczniesz jak dziecko się śmiać 3
Leszczym Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia @Maksymilian Bron To ciekawa jest bardzo metafora, że pogoda ducha może istotnie zależeć od odcięcia skrzydeł :) Myślę, że dotyczy to również odcięcia swoich własnych skrzydeł...
piąteprzezdziesiąte Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia @Maksymilian Bron Po przeczytaniu wiersza Czytelnik zadaje pytania i popada w zadumę. Refleksyjnie i przez to interesująco. Choć niektórzy mogliby zarzucić pompatyczność. A tego należy się wystrzegać. Oczywiście. Pozdrawiam 1
Nata_Kruk Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... chyba lepiej kolejność, jak w sugestii.
Rekomendowane odpowiedzi