Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@RomaNie wiem dlaczego nie ma tak niezwykłego wiersza, ale wiem, że jest świetny, piękny i z wysokiej, lirycznej półki. 

Lubię takie wiersze, lubię erotykę w Twoim wydaniu - tę magię. Chciałabym tak pisać jak Ty. I chociaż tylko "infantylizuję" ten portal, to będę robić to nadal. Może jeszcze bardziej, niż dotąd. Bo nikt nie może mi tego zabraniać, jest to ta część wolności o którą warto dbać. Bądź wolna, pisz dla siebie i dla nas. Abyśmy się cieszyli każdym Twoim słowem.

ps. pisz też dla mojego faceta - nawet nie wyobrażasz, jaki masz na niego wpływ. :))) wiem, że to już prywata, ale wszystko, co napisałam jest szczere do bólu. 

Opublikowano

@Roma 

Kiedyś pewna artystka zdecydowała się na performance i pozwoliła widzom robić ze sobą cokolwiek im się zamarzyło z użyciem dedykowanych przedmiotów. Zostały przekroczone wszystkie możliwe granice, bo w pewnym momencie artystka zaczęła obawiać się o swoje życie.
Tą artystką była Marina Abramović, a eksperyment odbył się w 1974 r.
Od tego czasu minęło pół wieku, a odbiorcy w obecnych czasach są chyba gorsi, niż wówczas. Niestety.

Użyte w wierszu środki przekazu mogą okazać się zapalnikiem dla pewnego rodzaju odbiorcy...
I jedyną granicą, jaką może lub powinien uczynić Autor przy podobnych wierszach jest delikatna sugestia i dopisek Dedykowany.

Żeby informacja «zabaw się mną / mów do mnie brzydko» nie okazała się zaproszeniem dla pewnej grupy użytkowników darknetu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

@piąteprzezdziesiąte skojarzenie z Abramović jest mocne i trafne. 

Ale też trudno tworzyć, ciągle zakładając najgorszy możliwy odbiór.

Poezja  to jest jednak  przestrzeń domysłu.

A sygnatura typu „dedykowany” może czasem pomóc, choć nie rozwiąże wsystkiego.

Bestie wśród poetów.

Kurde blaszka -- to nie wykluczone !

Opublikowano

@Robert Witold Gorzkowski a to nie jest tutaj tak, że każde wejście się liczy? W sensie, że tak naprawdę to ten wiersz przeczytało z dwadzieścia osób, ale przez to, że każdy coś pisał, to się nastukało wyświetleń? Ja sama z dwadzieścia, jak nie więcej :)

Ja się cieszę, że czytamy tutaj swoją twórczość, że ją komentujemy, to świadczy o tym, że nam zależy. I pięknie :)

Opublikowano

@Berenika97 Widzę, że jest szczere, a może bardziej czuję... i to jest dla mnie najpiękniejsze i najważniejsz. Nie wiem jak mogłaś pomyśleć, że infantylizujesz portal? Nie powinno Ci to nawet przejść przez myśl. Ale co do tego, że będziesz pisać nadal, tak jak chcesz, ile chcesz i o czym chcesz, to świetne podejście i się do tego podłączę :)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Blaszko, rozwaliłaś mnie tym, dziękuję :) mam nadzieję, że dobry :) 

@Migrena przecież tego nie robię :) będę pisać dalej i nawet mi przez myśl nie przeszło, żeby przestać ;)

@piąteprzezdziesiąte będę uważniejsza. Nie myślałam o tym w ten sposób, napisałam ten wiersz ot tak i nie liczyłam się z konsekwencjami. Przykład, który podałaś jest bardzo wymowny i dał mi dużo do myślenia. A pomysł z dopiskiem "dedykowany", jak przyjdzie mi do głowy jakiś kolejny wiersz tego typu, na pewno wykorzystam. Dziękuję bardzo.

@Robert Witold Gorzkowski Cały czas myślałam, że jest tak jak pisałam wcześniej, dzięki za wyjaśnienie

Opublikowano

@Roma

To nie moje myśli, tylko czyjeś słowa (naszej wspólnej znajomej z portalu). Cieszę się, że pozytywnie odbierasz moje nastawienie. A wpływ masz wyśmienity!

Opublikowano

@Berenika97 to w takim razie, tym bardziej nie rozumiem tego jak ktoš mógł tak napisać. Dla mnie Twoje wiersze wnoszą bardzo dużo dobrego na tym portalu, a Ty sama jeszcze więcej. Dobrze trafić na fajnego człowieka, choćby i w internecie :) 

Trzymaj się ciepło.

Opublikowano

@Robert Witold Gorzkowski … efektem takiego myślenia było zjawisko wspomniane przez A.Osiecką tzw. lieraturnoj żieńszcziny, czyli kobiet orbitujących wokół literatów, ( nie ważne czy coś sobą reprezentujących, czy zwykłych pijaków).
Nie, nie ma nadludzi, a ci którzy sobie uzurpują grzebanie w cudzych umysłach, to jednostki zaburzone(!) i nie na darmo Gabor Maté uważa, że do władzy nad światem pchają się niebezpieczni, żądni kontroli  psychole i połamańcy. 
Do PL - ki apeluję tylko aby nie igrała własnym bezpieczeństwem duchowym, tyle.

Opublikowano

@Gosława

… z inwektywami mam dyskutować????!!!!

Tyle masz do rezonowania Gosławo, nie wierzę ;)

Wiem co mówię i wytłumaczę Ci, otóż istnieje pokusa pewnych patologicznych jednostek, aby wykorzystywać „otwarcie się” na sztukę świeżo piszących osób w celu przejęcia nad nimi psychologicznej kontroli; nie wiem jak jest z mężczyznami, ale jako kobieta, na początku słyszałam sugestie z pewnej strony aby „ rozluźniać ” swoje pisanie, ( a w jakim kierunku ?? ) - to już usłyszałam nie wprost, gdy pod zmienionym nickiem ta osoba mnie agresywnie zaatakowała z zarzutem rzekomej „ pruderii”

;

cóż widzę poważne zagrożenie duchowe dla osób wrażliwych ( do takich zaliczam Autorkę) ze strony szkodliwych jednostek, którym zależy jedynie na zmanipulowaniu i choremu „ zawładnięciu” drugą osobą co może być tylko możliwe gdy się lekkomyślnie pozbywa własnych, zdrowych granic i kodeksów działając w fałszywym przeświadczeniu o wymogu bezwarunkowego „ otwarcia się na sztukę”. 

Nie przez przypadek zbiega się to z postulatami rewolucji seksualnej, bo jak mawia stare hinduskie przysłowie: „zepsuj kobiety, to zepsujesz społeczeństwo ” ):

Proszę też nie nadinterpretowywać moich słów.

Opublikowano

@Roma Romo, przeczytaj proszę mój komentarz do Gosławy, tam się wyrażam pełniej…
Cenię Cię jako Autorkę, a co z tego wynika, mam silne przeświadczenie, że głęboką wrażliwość trzeba chronić (!) i nią mądrze rozporządzać. Dzielę się publicznie moją historią, ku przestrodze, aby osoby na początku swojej literackiej drogi uważnie baczyły na to, kto próbuje się na ich talencie „ uwłaszczyć”, nadawać mu szkodliwy kierunek, bowiem żadna sztuka nie usprawiedliwia bezkrytycznego wystawiania się na szkodliwe działania innych, zwłaszcza gdy w grę wchodzi tak fundamentalny(!) dobrostan jakim jest bezpieczeństwo duchowe - ( jako osoba wierząca pozwalam sobie tak to nazwać, w innym ujęciu można mówić o stabilizacji  duchowej, czy emocjonalnej).

Piszesz bardzo ciekawe wiersze, widać, że wena  Cię nie opuszcza i oby tak pozostało

. Warto jednak pozostawić przestrzenie, których nikt nie naruszy, aby ( tak jak mówi moja Przyjaciółka ) - pozostać dla siebie samej tajemnicą ;))), tam też będzie poezja , pozdr.

Opublikowano

@Dagna ja niczego złego nie miałam na myśli 

Doskonale znam te wszystkie mechanizmy o których piszesz 

Uwierz mi że na własnej skórze przekonałam się jak człowiek człowieka potrafi emocjonalnie wykończyć 

W moim przypadku trwało to równą dekadę 

I żeby nie było ja też święta nie jestem 

Dlatego tak bardzo jestem wyczulona na pisanie tak otwartych i wręcz może trochę prowokujących wierszy 

To niby jest wirtualny świat jednak po drugiej stronie siedzą bardzo realne osoby które nie zawsze mają czyste i dobre intencje 

Do Ciebie zwróciłam się w trochę żartobliwej formie żeby nieco rozluźnić już i tak gęstą atmosferę dyskusji

Opublikowano

@Berenika97 słodziaśnie, ale e tam :) @Dagna przeczytałam i rozumiem. Naprawdę dziękuję za to, że pokazałaś mi do czego może doprowadzić moje, czasami zbyt naiwne podejście. Przedstawiłaś też własną historię, co jest dla mnie bardzo odważne.

I jeszcze raz, bardzo dziękuję. Będę  chronić siebie i swoje granice. 

tam jej będę szukać :)

Pozdrawiam.

@JWF dziękuję za komentarz :)