Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

"Ach powiedz" – Poetycka pieśń o boskim pięknie kobiety | Adam Asnyk | Poezja śpiewana

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@arthema - oczekuję konkretnych i zasadniczych odpowiedzi na pytania - czyj wokal i podkład muzyczny w tym utworze? - bowiem tekst zaznaczony jako Adam Asnyk .. Do tego tekstu - jak i kazdego innego - oprawę muzyczną można bardzo łatwo uzyskać od ... AI (jak ja właśnie to robię).

Zatem posługiwanie się czyimś tekstem - jeśli resztę wykonała AI (sztuczna inteligencja) to żadna zasługa, a raczej ... nie chcę określać dosadniej ;-(((

Edytowane przez bronmus45 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nagrania publikuje @arthema i dla mnie to jest ciekawa forma spotkania z poezją. Tekst pozostaje tekstem — czy to Bolesław Leśmian, Adam Asnyk, czy ktokolwiek inny — a muzyka jest tylko jedną z możliwych interpretacji.

Nie mam potrzeby nikogo przekonywać ani zmieniać gustów. Jedni wybierają opracowania z użyciem AI, inni pozostają przy formach klasycznych — i to jest w porządku.

Ja po prostu wybieram to, co mnie porusza. A komu się nie podoba — naprawdę nie musi słuchać.

AI jest dziś narzędziem — jak kiedyś fortepian, studio nagrań czy syntezator. Nie zastępuje wrażliwości, tylko pozwala nadać jej inną formę. To człowiek decyduje o wyborze tekstu, klimacie, interpretacji.

Jeśli dla kogoś to nie ma wartości — w porządku. Ale samo korzystanie z nowych narzędzi nie umniejsza ani tekstowi, ani intencji jego opracowania.

@arthema — czekam na kolejne opracowania i dziękuję za dotychczasowe.