Lidia Maria Concertina Opublikowano 18 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2025 Cudowna jest świadomość, że panoszymy się we wszechświecie Gdy jednak nie-ludzki bóg mnie wyśle na potępienie, wysłucham, i sami wiecie: już więcej się nie spotkamy - ni tu, ni "na tamtym świecie" Odlane z wosku życie - nie zawsze w ciepłym płomieniu Modlimy się różnym Bogiem - i zawsze ''po naszemu'' Leżymy, w splecionych dłoniach ... Nie wiemy, gdzie jest ludzkość. A może ziemia jest, tylko ... pusta? Pomiędzy oceanami: zaklęte w ustach usta. Okręcasz mnie niczym globus Zbudziłeś Himalaje. Sądzisz, że w czymś mi pomożesz ... ? Na tej mapie nie ma raju. 3
Gość Opublikowano 19 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 (edytowane) Dużo ciekawych myśli, ale konstrukcja wiersza chaotyczna i nie sądzę, aby ta niedbałość była pozorna lub celowa. Początek utworu sugeruje tematykę religijno-kulturową, A ponieważ później robi się dość intymnie, więc może chodzi o problem niedopasowania i braku zrozumienia oraz skutecznej komunikacji w związku z kimś o innej wierze, innej obyczajowości, co skutkuje zwątpieniem i rezygnacją. Edytowane 19 Lipca 2025 przez Naram-sin (wyświetl historię edycji)
Lidia Maria Concertina Opublikowano 25 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2025 @Naram-sin@Naram-sin Bardzo trafna interpretacja - dziękuję. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi