Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Myśli wieczorno - poranne

Wszechświat to mikro i makro, czyli rzeczy tak małe, że niewidoczne dla ludzkiego oka i rzeczy tak wielkie, również niewidoczne dla ludzkiego oka, a po środku wszechobecna pustka wypełniająca wszystko. 
Zapytaj swojego umysłu jaka jest rzeczy prawda i czy naprawdę rzeczywiste jest prawdziwe, a jeśli twój umysł odpowie milczeniem, nie traktuj tego zdziwieniem. 

Wiesław J. Korzeniowski

Edytowane przez Wiesław J.K. (wyświetl historię edycji)
  • Wiesław J.K. zmienił(a) tytuł na Myśli wieczorno - poranne
Opublikowano

@Wiesław J.K.  ciekawe bardzo, dające do myślenia.

Nietsche pisał że  kiedy patrzysz w Otchłań, ona patrzy na Ciebie-  że potem jest nicość- nie ma nic.

Z punktu widzenia rozpaczy tak, bo człowiek pogrążony w smutku widzi tylko pustkę.

Z Nietschem i z Tobą  zgadzam z prawdą- warto o nią walczyć- bronić wartości.

Kto wierzy w prawdę- to nie można jej podkopać- wiarę w życie.

( tu się z Nietschem nie zgadzam) życie ludzkie jest wartością największą, i jeśli ktoś mocny uczciwy

to żadni fałszywi prorocy nie zdołają niczego narzucić

Mój ulubiony Immanuel Kant z Królewca powiedział- że nie ma nicości- i z tym się zgadzam,

bo człowiek swoim życiem wypełnia tą pustkę i nie ma na nią miejsca.

Prawda jest tylko jedna- czasem trudna i zawsze lepsza niż najpiękniejsze kłamstwo.

Dla mnie Prawdą jest też Bóg i Maryja Matka

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Annna2 Takie przebłyski przydarzają mi się od czasu do czasu. Właśnie kładłem się spać, aż tu nagle myśl wskoczyła na usypiający już umysł i nie było rady, trzeba było pokonać lenistwo i wstając zapisać to co mógłbym potem zapomnieć. 
Raczej z punktu widzenia wszechświata, który jest dla nas ciągle tajemnicą, a przecież w kosmosie zapewne bywają puste przestrzenie z takiej czy innej przyczyny.
Prawda to zaiste ciekawy termin oznaczający zgodność sądu z rzeczywistym stanem rzeczy.
Zgadzam się, że człowiek myślący, analizujący, ale również słuchający głosu wewnetrzengo ma ogromną moc nad wszelkimi narzuceniami, a życie niewątpliwie jest wartością największą.
Poruszając temat Boga powiem tylko tyle, że dla mnie jest tylko jeden - Bóg Wszechświat, a wszystkie inne bóstwa to tylko dodatki uzupełniające, potrzebne do zrozumienia istoty sprawy jaką jest życie samo w sobie.