Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Niestety, Twoja zawartość zawiera warunki, na które nie zezwalamy. Edytuj zawartość, aby usunąć wyróżnione poniżej słowa.
    Opcjonalnie możesz dodać wiadomość do zgłoszenia.

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @lena2_ Gdyby wszystko było takie proste... Są czasami takie wybory, wobec których nawet sumienie jest bezradne. Ono jest wypadkową wpojonych nam w dzieciństwie zasad i granic, które bardzo często nijak nie przystają do realnych sytuacji i decyzji. Tak jak prawo w kodeksach - jest jakąś strukturą, jakimś systemem normatywnym - a potem przychodzi konkretny przypadek, który w żaden sposób nie da się do niczego dopasować. Wystarczy popatrzeć, jak wiele dramatów dzieje się na rozprawach w sądach rodzinnych (wiem, że wiersz nie o tym, ale jakby o odpowiedzialności?) Natomiast wśród ludzi zaobserwowałam dwie postawy. Jedni dokonują wyboru idąc za jakąś wytyczną (wybierając z zakodowanych w sumieniu ten a nie inny imperatyw moralny) i nic ich dalej nie obchodzi. Można żyć dalej na tęczy i nie oglądać się za siebie. Inni widzą całą rozległość sytuacji, te miejsca, które nie pasują i nie dają się jednoznacznie przypisać do żadnego schematu, wieloaspektowość - i zmuszeni do podjęcia decyzji, pewnie ją podejmują, ale będą bardzo długo cierpieć.
    • @Wędrowiec.1984 Czytelnik ma pełne prawo odbierać tekst na swój, zawsze słuszny,  sposób, a autor ma prawo milczeć, bo co miał do napisania, już napisał, a różnorodność interpretacji jest zawsze autorowi miła.  Pozdrawiam i dzięki za obecność. 
    • @Berenika97 O krukach i wronach również czytałem, że to bardzo inteligentne zwierzęta. Przykład z rzucaniem orzechów pod koła samochodów, by zostały rozjechane, po czym czekanie aż zapali się czerwone światło, by zebrać miąższ, jest bodajże ogólnie znany.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dwuznaczny tekst, bo można zrozumieć go tak: Ginekolog przyjmujący wyłącznie piękne i zadbane kobiety, przez co ładniejsze od żony, więc ta idzie w odstawkę; Ginekolog przyjmujący wyłącznie takie pacjentki, przez których przyjmowanie podchodzi w sposób zawodowy również do swojej małżonki.
    • @Wędrowiec.1984   Czytałam też o wpółpracy międzygatunkowej. Jak kruki pomagają wilkom, siadają nad norami zajęczymi  i przywołują wilki - pełnią rolę wywiadowców. A wilki zostawiają im resztki ze swojej uczty. :) Zafascynowało mnie to kiedyś. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...