Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 3 Czerwca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 (edytowane) Osadzam się w życiu, osiadam, jak drzewo za późno sadzone. Koronę mu przyciąć wypada. Nie wszystko jest jednak stracone. Podlewać je trzeba troskliwie, na mszyce uważać i grzyby, wzrastało by zdrowo, szczęśliwie i życiem nie żyło na niby. Osadzam się w życiu, osiadam i lepiej już znoszę wichury. I pragnień nie muszę się lękać, bez lęku też patrzę na chmury. Dojrzałość to zalet jest pakiet. I sensu nie szukam. Przychodzi. Nie walczę już z całym światem a nawet się z nim chcę pogodzić. Osadzam się w życiu, osiadam, drobnym nasycam promieniem i piję, kiedy deszcz pada, i kwitnę, gdy mróz zelżeje. Osadzam się w życiu, osiadam. La lalalalala la lala... Nie muszę nikogo udawać, bo jestem. La lalalala la. Edytowane 6 Czerwca 2025 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 12
Wędrowiec.1984 Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @beta_b No i dobrze. Walka z całym światem jest z góry skazana na niepowodzenie, ale szanować się trzeba. Ja również z wieloma rzeczami się pogodziłem. Neurotypowy swiat taki jest, jaki jest i nic tego nie zmieni, ale... ja też jestem, jaki jestem i też się z tego cieszę i akceptuję. Spoko wiersz. :)
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @Wędrowiec.1984 Świat zmieniają wybitne jednostki, a nie tłumy ludzi... Łukasz Jasiński 1
Marek.zak1 Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 Powiew optymizmu, nowa chęć do życia i pogodzenia ze światem w ładnie napisanym, refleksyjnym wierszu. Życzę peelce zakwitnięcia, bo w końcu mamy wiosnę. Serdecznie pozdrawiam
beta_b Opublikowano 3 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @Wędrowiec.1984 pogodzenie (i nauka odpuszczania) jest podobno miarą dojrzałości. @Łukasz Jasiński ale po co od razu świat zmieniać? @Marek.zak1 kwitnę z nerwów. Za dużo pracy i odpowiedzialności. Fota z soboty, co kilka dni duży piknik. 14-15.06 na Pl. Romantycznej. Pozdrawiam wszystkich. To piosenka, nucę ją. Może i Wam się da zanucić? Bb Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 4
Wędrowiec.1984 Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie słyszałem nigdy takiego określenia, ale brzmi logicznie.
Dagna Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 (edytowane) Tradycyjnie ujęty tekst wybrzmiewa autentycznie. To piękne, tak „ spocząć w sobie” jak PL- ka, dojrzale się ustatkować emocjonalnie, dotrzeć do własnego balansu kiedy znikają wewnętrzni krytycy, potrzeba porównań względem innych, niezdrowe ambicjonerstwo, a miłość jest tym, co trwa podczas wichur, nie zaś sztampą idealizowania; czuć też inną odpowiedzialność w sztafecie pokoleń… ( i to chyba tylko już moja specyfika, że potrzebuję swego „ wewnętrznego dzieciaka”, za wszystkie skarby niech zostanieee , ha, ha), pozdr. P.S. …ciut przeszkadza mi rym wewnetrzny, osadzam / osiadam i bliskość słowa sadzone… Edytowane 3 Czerwca 2025 przez Dagna (wyświetl historię edycji)
beta_b Opublikowano 3 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 Masz Dagny rację. I sztafeta pokoleń również ma w tym udział. Za wszystkie skarby niech zostanie. Ale skarby też niech będą. Będzie się czym dzielić, kiedy skarbiec nie będzie pusty. ;) bb
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @beta_b Bo świat wyjątkowo szybko robi zmiany za naszym plecami w sensie geopolitycznym: mamy dwa wybory - idziemy do przodu razem ze światem lub pozostajemy w głębokim tyle, jeśli chodzi o nasze podwórko, to: są dwa wybory - chodzimy z wyprostowanym kręgosłupem i podniesioną głową lub z garbem na karku i pochyloną głową - po polskich ulicach. Łukasz Jasiński
beta_b Opublikowano 3 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @Łukasz Jasiński to nie o to chodzi. Nie taki podział i nie takie efekty. bb 1
violetta Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 Gorzej jak ptak przebije balonik Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @violetta Myślę, że bb potwierdzi, iż większe jest prawdopodobieństwo, że ptak wpadnie do dyszy odrzutowca, niż to że będzie w stanie dziobem, czy pazurami, przebić taki balon. Chociaż mogę się mylić, ponieważ się nie znam, więc zostawię sobie mały interwał na popełnienie błędu. A co mi tam? 2
beta_b Opublikowano 3 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @violetta nie, to ogromny kształt. W bloki ptaki nie walą. @Wędrowiec.1984 masz rację i intuicję. bb @Wędrowiec.1984 w powłpce tempetarura jest średnio 70-100st.C. Napięcie powłoki tak duże, że ptak się ew. ześliznie. 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozumiem. Do tego zapewne lubią się na takiej powierzchni zbierać ładunki elektryczne.
beta_b Opublikowano 3 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 I jeszcze Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @Łukasz Jasiński To proszę mi dokładnie wyjaśnić Łukasz Jasiński
beta_b Opublikowano 3 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @Łukasz Jasiński nie chodzi o to, co robi świat i jak my na to reagujemy. Może nam stawiać cele, wodzić za nos. Z wewnętrzej perspektywy robimy swoje, współpracując ze światem. 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 (edytowane) @Wędrowiec.1984 Żaden ptak nie przebije takiego balonu, no, może prócz drapieżnych, a w Warszawie mieszkają dwa drapieżniki - pustułka i sokół wędrowny - te mogą jak najbardziej, charakterystyczny dla pustułki jest stojący lot, ten drapieżnik potrafi na około sześć metrów stanąć w locie obok człowieka - można tego drapieżnika spotkać na Kopcu Powstania Warszawskiego, natomiast: sokół wędrowny - jak zlatuje w dół - chowa skrzydła - jest jak błyskawica i gniazduje na górnych rzędach Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Łukasz Jasiński Edytowane 3 Czerwca 2025 przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji) 2
Wędrowiec.1984 Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @Łukasz Jasiński Nawet jeśli jakiś ptak byłby w stanie hipotetycznie to zrobić, to zapewne temperatura, nagromadzone ładunki elektryczne i napięcie powłoki skutecznie zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia takiego zdarzenia, prawie do zera. 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 (edytowane) @beta_b A to trzeba zacząć od drugiego człowieka, a tutaj jest potrzebna współpraca - zaufanie, niestety: z tym nie jest tak łatwo... Łukasz Jasiński @beta_b A do 2030 roku ma być odbudowany Pałac Saski (wolałbym nazwę: Pałac Niepodległości) i okolice. Łukasz Jasiński Edytowane 3 Czerwca 2025 przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi