MIROSŁAW C. Opublikowano 2 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2025 życie łaskawe odpierdoliło się ode mnie choć może to brak czasu na wyciągnięcie morału nikt tak jak Leszek nie podziękował nam za obalenie komuny Witek przeszedł po linie na drugą stronę ponoć tę lepszą Grzesiek pociąg do życia zostawił na torach a ja w licznych aluzjach i niedopowiedzeniach dryfuję w rozchybotanej mozaice krwistych odcieni bujanego fotela przy którym niczym warta honorowa moi ostatni przyjaciele kapeć prawy kapeć lewy heh czasami dla podniecenia atmosfery lubią zamienić się miejscami i tak trwam w bylebycie białą kartką przykryty obraz wzniosłych idei 7
MIROSŁAW C. Opublikowano 2 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2025 @iwonaroma Dziękuję, pozdrawiam.
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2025 @MIROSŁAW C. Przeczytałam. Długo potem milczałam. Nie wiem, czy rozumiem — ale chyba nie muszę. Wiersz jak jeż. Trochę mnie ukłuł. I został. Pozdrawiam :)
Dagna Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 „ Nie głaskało mnie życie po głowie, nie pijałem ptasiego mleka - no i dobrze, no i na zdrowie: tak wyrasta się na człowieka (…) gryzą ziemię moi najmilsi nawąchali się dosyć prochu cóż im wyznać w serdecznym słowie, gdy się młodość jak cmentarz przyśni?… Nie głaskało mnie życie po głowie nie doszedłem tam, dokąd szliśmy(…) wiersz mój gniewny - broń szybkostrzelna” Wł.Broniewski fragmenty wiersza „ mannlicher” … świetnie piszesz, czytam z wielkim zainteresowaniem, pozdrawiam miło.
MIROSŁAW C. Opublikowano 3 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @Alicja_Wysocka Taka jego rola :) @Dagna Niektóre wiersze P. Broniewskiego potrafią zakłócić spokój w trzewiach :) Dziękuję bardzo za komentarze, pozdrawiam. 1
andreas Opublikowano 5 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2025 @DagnaJa do tej pory pamiętam: "Ze spuszczoną głową powoli, idzie żołnierz z niemieckiej niewoli" 1
MIROSŁAW C. Opublikowano 5 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2025 @andreas @Leszczym Dziękuję za ślad. Pozdrawiam. 2
Dagna Opublikowano 5 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2025 @andreas pięknie, niemieckej, nie wyimaginowanej, bezpaństwowej nazistowskiej. Pozdrawiam. 1
Rekomendowane odpowiedzi