Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Leszczym Opublikowano 2 Czerwca 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2025 Autorzy: Autor tekstu - Michał Leszczyński Rozmowa z AI - Krzysztof Czechowski Muza i głos: AI Pogląd o studiowaniu nauki socjologii zainspirowany został Twórczością Paulo Sorrentino. Piosenka nr 12 pt. Mistrz zakonu XYZ Ref. szukamy szukamy znaleźć chcemy choć znaleźć nie możemy byle móc dążyć byle móc znaleźć byle mieć priorytety stawiamy zadania układamy z kart wyzwania gramy o co kaman o co kaman o co kaman? Na świecie który uwielbia wielkie legendy w naroślach wielu niewyjaśnialnych historii gdzie zaglądamy pod zamiecione dywany gdzie moc plotek dusi i łamie serca i kości Poszła opowieść że komuś znikła kasa wielka forsa o wysokości nie powiem i czyja mamona oraz skąd też nie określę sądzę że podejrzenie padło więc na mnie Tyle prac i aż tak bardzo dużo współprac zakonnym wysiłkiem zwiedziłem wiele miejsc z każdego zdążyłem coś komuś uszczknąć jak było jest będzie i ja chętnie opowiem Nie pytaj mnie jedynie o gigantyczną kasiorę nie szukaj tutaj moich kanałów informacji związków tutaj nie mam niestety - wyparowały lepiej weź się kiedy za przekaz podprogowy Ref. szukamy szukamy znaleźć chcemy choć znaleźć nie możemy byle móc dążyć byle móc znaleźć byle mieć priorytety stawiamy zadania układamy z kart wyzwania gramy o co kaman o co kaman o co kaman? Ta piosenka tylko przeze mnie jest napisana co komu wycieka oraz przecieka to nie wiem gram wcale nie anty a bardzo prosystemowo niestety nie znam się na komputerach i netach Jeśli natomiast chcesz mi coś wynagrodzić zapłać mi proszę za tekst niniejszej piosnki nie obrażę się też za jej liczne wyświetlenia odtworzeń poproszę milion albo dwa albo trzy Gdzieś jacyś duzi wiedzą więcej ode mnie gdzieś ktoś umie siebie tutaj nie zagubić gdzieś ktoś łączy w tabelki połacie faktów mnie nie w głowie takie informacyi porządki Studiuję sobie tu i tam i siam naukę socjologii nie wiedząc wcale cóż może oznaczać to słowo warsztatuję kulturę póki mam na co i za co próbuję nienazbyt oraz chcę i dążę nienachalnie Przeżyłem i ja i sugestie i liczne torturowanki usłyszałem już tysiąc pięćset ogromnych pytań porobiono z domysłów wielkie kiście winogron a ja nie mam czym spłacić kredytu ala solidarnie Ref. szukamy szukamy znaleźć chcemy choć znaleźć nie możemy byle móc dążyć byle móc znaleźć byle mieć priorytety stawiamy zadania układamy z kart wyzwania gramy o co kaman o co kaman o co kaman? Chodzi o taniec. Chodzi o taniec. Tańczmy więc. Tańczmy póki pieśni nie dobiegły końca. Tralalalala. 8
FaLcorN Opublikowano 2 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2025 @Leszczym Dobry bit, ale przegadany. 1
Leszczym Opublikowano 2 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2025 @FaLcorN Tak możliwe, mogło się nieco nie udać. To nie takie łatwe napisać dobrą piosenkę niestety :// 1
FaLcorN Opublikowano 2 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2025 @Leszczym Kolego, na luzie. To trening czyni nad, leszczy. Pozdrawiam, dobrego wtorku! 1
Leszczym Opublikowano 3 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @FaLcorN Racja, dzięki :) @Amber Cieszę się, znaczy udało się jednak. 1
Rafael Marius Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @Leszczym Dylematy nie mojego pokolenia. Za naszych dni wszystko było tak proste jak budowa cepa. Wystarczy posłuchać piosenek z lat 80tych. Jasna dychotomia "My" i "Oni". A teraz to nie bardzo wiadomo, którzy to my, a którzy oni. I w tym sęk. 1
Leszczym Opublikowano 3 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @Rafael Marius A może to my tylko nie wiemy? Wiesz zestarzeliśmy się, obrośliśmy w doświadczenia, nasz świat od dawna nie jest czarno - biały, straciliśmy przysłowiowego nosa, świeże spojrzenie, grubi się zrobiliśmy. W piosenkach, zwłaszcza tych co przetrwały do dzisiaj, ci oni wiedzieli. I dlatego te piosenki przetrwały. Ale i wtedy mnóstwo osób nie wiedziało jak to naprawdę jest. Mnóstwo piosenek nie przetrwało próby czasu. A może inna sprawa, że to raczej są lata siedemdziesiąte, a nie osiemdziesiąte? Ale tak, kłopot jest. I jest taka różnica, że zapatrzenie na Zachód jest nieco bardziej mylące niż kiedyś. Bo tam też mnóstwo kłopotów, a mamy społecznie znacznie więcej możliwości tam zaglądać. 1
Dagna Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 (edytowane) Podziwiam zapał, a dobre sprawdzone funkcje „ wchodzą” do ucha i chyba inspiracja Hall of Fame zadziałała :) Popracowałabym nad tekstem, bo faktycznie jest nieco przegadany, pozdrawiam. Edytowane 3 Czerwca 2025 przez Dagna (wyświetl historię edycji)
Leszczym Opublikowano 3 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @Dagna Dzięki. Nie wiem po prostu jeszcze w miarę wierzę w to co robię. Tak, możliwe, że tekst musi nieco poleżeć, Dziękuję i również pozdrawiam i jutro do Was idę. No bo tak naprawdę to w czytaniu najbardziej się opuściłem.
Dagna Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @Leszczym pięknie, życzę powodzenia i wytrwałości - to działa Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) 1
Leszczym Opublikowano 3 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 @Dagna Rozumiem, że czytanie działa :) Wiem, naprawdę to wiem, ale straciłem nieco powera na forum. No niestety, tak mam. Coś tam zawsze gdzieś zerknę, ale forum już nie ogarniam. A dużo tu się dzieje...
wierszyki Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 Muzycznie jak dla mnie jest progres:) 1
Leszczym Opublikowano 4 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2025 @Rafael Marius Zresztą Rafał, ja nawet wiem, powiedzieli mi kiedyś, w czym jest kategoria sęku. Można by napisać o tym wiersz. Porównujemy sobie teraźniejszość do przeszłości, te porównania są nieuchronne. I jest spór kategorii zasadniczych i dodatkowo trudny do rozsądzenia. Jedni, sobie porównują do prlu. Lata 60 te, siedzemdziesiąte, osiemdziesiąte itd. A państwowcy, wszyscy ci co z państwem są w ten czy inny sposób poukładani, a dużo takich, uważają że to lata dwudzieste, no konkretnie mówiąc okres dwudziestolecia międzywojennego. Znałem przynajmniej 2, 3 osoby z górą powiązane i one tak uważały. I to, ten dyskurs historyczno - światopoglądowy, ideologiczny jak najbardziej, mocno dzieli. To jest taka sama kategoria różnicy w poglądach jak oni państwo, a niektórzy kraina. I tak naprawdę Rafał, weź rozsądź te poglądy. Rozstrzygnij. Na moje rozeznanie jest jakiś 76 rok. Ale to tylko moja prywatna teoria. Tylko to. @wierszyki AI sama rozumiesz, istota się uczy :)
Leszczym Opublikowano 4 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2025 @Rafael Marius A i dopiero teraz, w Wiki, przeczytałem sobie co tam wydarzyło się w 76 roku. Bo tak naprawdę i tu też jest olbrzymia kategoria racji, jest najzwyczajniej w świecie rok 2025. Dobra kończę :)) 1
Rafael Marius Opublikowano 4 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dla mnie punktem odniesienia jest 13.12.1981, czyli wprowadzenie stanu wojennego. Od tego momentu nikt nie miał wątpliwości co jest grane. Z 1976 utożsamiają się nieliczne elity, a z 1968 to już tylko garstka. 1
Leszczym Opublikowano 4 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2025 @Rafael Marius Tutaj się nieco nie zgodzę. Rozmawiałem z tymi nawet czerwonymi i na stanowiskach wtedy. I podobno, choć nie mam pogłębionej wiedzy, nie jestem jakimś szczególnie dobrym historykiem, ale podobno w latach siedemdziesiątych dużo osób tam na wysokich nawet stanowiskach już wtedy mocno wątpiło w kategorie ustroju. O sobie natomiast mogę powiedzieć. W kategorie ustroju obecnego generalnie zwątpiłem w październiku 2012 roku, choć to był rodzaj stopniowego procesu, który zaczął się z 2 - 3 lata wcześniej. Próbowałem wrócić nawet. Znów uwierzyć, nawet jacyś oni próbowali mnie do tego przekonać w przeróżny sposób. Ale nie udało mi się to co do zasady. Tak już mam. Tak mi się życie potoczyło, czy powiedzmy nie potoczyło się. 1
Rafael Marius Opublikowano 4 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To prawda, ale jeszcze nie wszyscy i chyba nawet mniejszość wątpiła. W latach 80tych już ideowców nie było. Chodziło tylko w władze i wynikające z niej synekury dla rodziny i znajomych. To długo wytrwałeś. Ja miałem tylko krótką fascynację w latach 1990-91, co trochę z moich ówczesnych studiów ekonomicznych wynikało. Wpływ kręgu młodych wilczków biznesu. Potem wróciłem do moich wcześniejszych przekonań wyniesionych ze środowiska subkulturowo-naturystyczno-chrześcijańskiego. A swoją drogą rzadkie połączenie. Edytowane 4 Czerwca 2025 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji) 1
Dagna Opublikowano 4 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2025 @Leszczym a ja zaglądam, ale nie rozumiem tych, którzy zarywają nocki żeby wskoczyć pod każdy tekst, to niepoważne…
Leszczym Opublikowano 4 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2025 @Rafael Marius Wygląda więc, że byłeś mądrzejszy. Gratuluję !! @Dagna Ale że co, że poezję.org czytają po nocach? No przecież tak też można. 1
Rekomendowane odpowiedzi