Miała dysonans, ta nasza koleżanka z klasy. Podobnie jak ta nasza koleżanka ze studiów. Istotę zrozumiałem dużo później, jak urosłem w lata i spotkałem już odrzucenia. Jako rówieśniczka podobała nam się nie aż tak i nie nawet i wcale nie za bardzo. Tymczasem jako młodość gdzieś tam na ulicach miasta uchodziła za czarującą i przepiękną, wspaniale brylowała przechadzając się tak jakoś nie ukradkiem pośród różnych męskich, starszych i nieco poskręcanych już wiekiem oraz przyzawiedzionych doświadczeniem i niekiedy przyćmionych marzeniem tęsknot. Najwidoczniej dziewczyny tak już mają.
Warszawa – Stegny, 14.06.2025r.
zielone oczy agrestu spoglądają ukradkiem spoza sztachet
bluszcz szczelnie oplótł wystające zadry dech
pod ścianą przelewa się beczka
deszczówka raz po raz
chlupocze wypełniając brzegi
w płatkach dzwonków mszyca
Anna rośnie jak trawa
do nieba
łagodnieje w świetle zroszona deszczem
ptaki uważnie patrzą w niebo
za las
tam wśród połamanych konarów
mgła osiadła matowiąc przestrzeń
została niepewność o jutro
@violetta
Pani tok myślenia jest bardzo płytki i dlatego też nie potrafi pani obiektywnie oceniać danej sytuacji na kuli ziemskiej - to nie prezydent Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej rządzi - Donald Trump, tylko: wiceprezydent Marco Rubio - ultraortodoksyjny katolik i neokonserwatywny syjonista, jasne? Jednak: Izraelowi nie wyszło wciągnięcie Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej do wojny z Iranem, podobnie: nie wyszło mu wciągnięcie Polski do wojny z Federacją Rosyjską, dalej: reakcja polskiego Ministerstwa Obrony Narodowej była opanowana - żadnej paniki.
Łukasz Jasiński
chciałem oderwać kawałek nieba
a sięgnąłem do pochmurnych oczu
ocierając deszcz z jej twarzy
nie czekałem do świtu
szkoda zachodu
chciałem otworzyć szufladęvwspomnień
a wypadły gdzieś z tyłu głowy
w krainę bawełnianych skarpet
tych bez pary i bez szansy
na zacerowanie
chciałem utonąć z nią w pościeli prawdy
i poczuć chłód bosej stopy
dostałem kosz pełen brudów
nie do wyprania
wciąż wymięty
chciałem oderwać kawałek nieba
ale już go nie było
nie dla mnie
Kto w dzieciństwie nie miał problemów z wymową choćby jednego słowa, niech pierwszy rzuci Słownikiem języka polskiego.
Dziękuję za każdy ślad zainteresowania, pozdrawiam.