Deonix_ Opublikowano 27 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2025 szary kamień z raną wyrzutek układu planet niesie z sobą zimne poznanie ciemnie głębie tajnie i tabu lecz transformuje żal smutek apatię w nowe piękne i żywe jeśli tylko go przyjąć 5
Gość Opublikowano 28 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie byłbym tego taki pewien. Przekaz wiersza zakłada, że empatia, miłość, ciepło, akceptacja, są w stanie wyprowadzić człowieka po przejściach z jego psychologicznego mroku. Tymczasem zimne poznanie, ciemnie to tak ślepe uliczki, że poza nimi nie ma już nic prawdziwie człowieczego. Lepiej nie przyjmować, bo w tej historii nie będzie happy endu. Oczywiście w Ewangelii kamień odrzucony stał się węgielnym, więc podmiotka liryczna wierzy w moc agape.
wierszyki Opublikowano 28 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2025 Będąc w naturze gdzieś "pomiędzy" - całkiem pomysłowe rozwiązanie, żadnych granic nie trzeba przesuwać. To chyba jest wręcz manifest polityczny @Deonix_ i @Naram-sin Wasze zdania koniecznie razem :-)
Rafael Marius Opublikowano 28 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2025 @Deonix_ Wszystkie nasze emocje są do przyjęcia. Po to się pojawiają. Najgorzej jest zamiatać pod dywan. 2
Dagna Opublikowano 28 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2025 Zbawiani będziemy pojedynczo jak pisał Herbert, więc ja w żadnych wyrzutków nie wierzę, przeciwnie, każda pozorna tylko samotność jest wielką przestrzenią do spotkania Jezusa, on czeka jeśli …Go tylko przyjąć :) pozdr.
iwonaroma Opublikowano 30 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2025 Świetnie oddane. Jeśli nie przyjmiemy odrzutka zrani nas całym swoim wielkim odrzuceniem (może być bardzo bardzo boleśnie...). Lecz jeśli zdołamy go przyjąć - wynagrodzi swoją transformacją w, jak piszesz, 'piękne i żywe '. Mam Plutona w 12 domu, wiem co mówię:) Pozdrówka 1
Deonix_ Opublikowano 1 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2025 @Naram-sin Rozumiem, naprawdę rozumiem Twoje postrzeganie :) Ale... czasami wystarczy, że to przyjęcie odbędzie się na poziomie własnych emocji, o czym pisze Rafael Marius. Pięknie dziękuję za obfity komentarz :)) Deo @wierszyki Dziękuję :) O polityce nie pomyślałam nawet przez chwilę, ale skoro Ty widzisz jakieś powiązania i nawet odbierasz mój wiersz i komentarz Naram - sina jako rodzaj manifestu, to to jest bardzo ciekawe i... fajne :) Dziękuję raz jeszcze :) Deo @Rafael Marius No właśnie!! :)) Dziękuję :) Deo Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze jest w to wierzyć, w chrześcijaństwie to właśnie jest naprawdę piękne :) Dziękuję za zajrzenie :) Pozdrawiam również :) Deo 2
Deonix_ Opublikowano 1 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2025 Dziękuję serdecznie :) Mam Plutona w 12 domu, wiem co mówię:) :))) Wpływy Plutona nie dla wszystkich są mocno odczuwalne, jeśli ktoś ma go w znaku o niezbyt zbliżonej do Plutona energii (albo znaki Skorpiona i Koziorożca, czy też Mars i Saturn w horoskopie u niego nie dominują), bez wyrazistych aspektów do planet osobistych i daleko od osi, to intensywne przeżycia może zawdzięczać chyba tylko tranzytom :P U mnie akurat Pluton jest wyrazisty :) W czwartym domu, w Skorpionie, trygoni mi się ze Słońcem i Merkurym, tworzy kwadraturę do osi Asc-Dsc i Saturna, i jeszcze półtorakwadrat do Księżyca. Znam więc jego naturę i jest mi wręcz bliski :) Może przez to mi się jakośtam opisał :) Pozdrówki i uściski :) Deo @Leszczym Dziękuję :)))) 2
Rekomendowane odpowiedzi