Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

C iastoń.                    P opiełuszko
C hrostowski             P ietruszka
C hmielewski            P ękala
                                  P iotrowski
                                  P udysz
                                  P łatek

To są wszystkie osoby biorące udział w przygotowaniu, wykonaniu i zacieraniu śladów zdarzenia z dnia 19 października 1984 roku,  w którym porwano i zamordowano kapelana Solidarności  ks. Jerzego Popiełuszki.

Ciastoń Władysław - generał dywizji, szef Służby Bezpieczeństwa MSW.
Niejednomyślnie uwolniony przez sąd od winy. IPN dalej prowadzi w tej sprawie śledztwo. Zmarł w 2024 roku.

Chrostowski Waldemar -kierowca ks. Popiełuszki. Zarejestrowany w dokumentach SB jako kontakt operacyjny "desperat". W wolnej Polsce uznany przez sąd za niewinnego.
Zmarł w 2021 roku.

Chmielewski Waldemar - porucznik Służby Bezpieczeństwa.   Departamen IV MSW. Skazany na 14 lat. Zmarł w 2013 roku.

Popiełuszko Jerzy - kapelan Solidarności. Zamordowany 19 października 1984 roku.

Pietruszka Adam - pułkownik Służby Bezpieczeństwa. Wicedyrektor IV departamentu MSW. Skazany na 25 lat więzienia.

Pękala Leszek - porucznik Służby Bezpieczeństwa, inspektor IV departamentu MSW.
Skazany na 15 lat więzienia.

Piotrowski Grzegorz - kapitan Służby Bezpieczeństwa, IV departamentu MSW. Skazany na 25 lat więzienia.

Pudysz Zbigniew - dyrektor biura śledczego MSW. Generał brygady. Uznany niejednomyślnie przez sąd za niewinnego. IPN dalej prowadzi śledztwo. Zmarł w 2010 roku.

Płatek Zenon - dyrektor IV departamentu MSW, generał brygady. Uniewinniony przez sąd. IPN dalej prowadzi śledztwo. Zmarł w 2009 roku.

Departament IV MSW to departament operacyjny - operacje specjalne.

Moje pytanie brzmi: jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia zdarzenia w którym wystąpi taka zbieżność pierwszych liter nazwisk ?

Co z koincydencji nazwisk wynika ?

Czy taki układ nazwisk ma jakieś znaczenie ?

Że nie ma żadnego znaczenia to oczywiste, ale może jednak....

Edytowane przez jaś (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Prawdopodobieństwo łatwo wyliczyć. Zakładając, że liter jest 25 (tych, które zaczynają słowa) , więc 1 /25 do potęgi 9  X 100. Będzie w procentach. 

Bardzo smutna sprawa. Chodziłem na msze z Ś.P. księdzem Jerzym i w tych strasznych czasach była to iskierka, dająca nadzieję. Byłem też wtedy, jak Go odnaleziono. 

Pozdrawiam. 

Opublikowano

@Marek.zak1 Czytałem. Okropności. Ale tak było zawsze i wszędzie.

Rewolucja bolszewicką - 15 milionów ofiar,

Rewolucja francuska -1 milion,

Kambodża, rewolucja czerwonych Khmerów - 2.5 miliona 

Itd.

I te metody:

bliski wschód - mordowanie na krzyżu,

Francja - gilotyna,

Europa wschodnia - nabijanie na pal,

Niemcy - wieszanie za żebra na haku rzeźnickim.

Tylko mnie chodzi o coś innego. Nie o rachunek prawdopodobieństwa tylko o mistycyzm tych liter i nazwisk.

Litery C i P.

A przecież w Polsce najczęściej występują Kowalscy, Nowaki, Wiśniewscy, Kozłowscy.

A tu sami na C i P.

Dlaczego. 

To nie może być przypadek. Tylko co to znaczy.

Dzięki Marku za zainteresowanie :)

Opublikowano

@violetta no tak.

Ludzie doszli do wniosku, że z tym Bogiem jest coś nie halo.

I uznali, że powstali sami z siebie. To znaczy było bajoro i w jakiś poniedziałek pierdolnął w nie piorun. I jak tam było tak tam było powstały rybki. Niech będzie, że okonie. I sobie żyły w tym bajorze. Ale w końcu zabrakło żarcia więc okonie zaczęły wypełzać na brzeg. Płetwy zaczęły się zamieniać w niby nóżki. I okonie zaczęły chodzić po lądzie i polować na koniki polne. Chodziły coraz dalej i tylne nóżki robiły się coraz dłuższe. Powstał warsztat szewski gdzie okonie robiły buciki dla innych okoni. Za jakiś czas okonie zaczęły potrzebować przednich łapek coby na przykład zapalić zapałkami ognisko. I te przednie łapki też się powiększyły. Tak gdzieś  w połowie roku okonie zaczęły chodzić na tylnych łapach. Słońce mocno przypiekało więc postanowiły zrzucić łuski i żeby im wyrosły włosy. I tak się na zimę stało. Kiedy okonie przeglądały się w lustrze to widziały że są z pyska brzydkie. Postanowiły coś z tym zrobić i w naturalny sposób okoniowe pyski zamieniły się na buzie. I mamy dzisiaj sunący alejami i parkami tłum pań okoniowych i panów dla zmyłki węgorzowatych.

Ach, ludzie....

Opublikowano

@violetta no dobra.

Ale tylko dla Ciebie.

Niech to będą płotki i piskorze.

Nie są drapieżne tylko takie, no takie.....rybne.

To jeszcze tylko dodam, żeby zadowolić pogrobowców Karola Darwina, że te płotki i piskorze poleciały samolotem Lufthansy na Galapagos bo pan Darwin tam coś obserwował. I dla jaj te niby ryby zamieniły się w ptaszki którym rosły dzioby i piórka i pan Darwin ogłosił, że świat się zmienia a ludziska w to uwierzyli i jest jak jest.

Opublikowano

@jaś ostatnio słyszałam od małego chłopczyka, jechał na hulajnodze i pytał swojego brata albo kolegę, czy wierzy w Boga, ten maluch odpowiedział, że nie, na to ten chłopiec, że też nie wierzy, zapytał tatę, przystojny, tata, dłuższe włosy, miał coś w sobie, ale też odpowiedział, że nie wierzy i tak mi przeleciały odpowiedzi, że ludzie nie wiedzą co to Bóg. Takie pokolenia się wychowują w mieście. 

Opublikowano

@violetta co tu można powiedzieć. Człowiek bez "wiary" to człowiek pusty.  Buzie, rączki i serduszka czyściutkie jak wyprane w proszku OMO.

Pustka. Pisałem Ci kiedyś, że człowiek składa się z atomów a atomy są w środku puste. Tylko maleńkie /przepraszam za wyrażenie/ jądro a daleko wokół jeszcze mniejsze elektrony. W środku pusto.

To dzisiejszy świat to jedna wielka pustka.  

Ciuchy, żarcie, samoch9d po hitlerze. 

A gdzie jest duch ? Duch który jest drogą życia człowieka od poczęcia aż do Boga. 

Dobrze to już było.

Teraz jeszcze wszystko tętni ale dla mnie to już tętni śmiercią.

Idziemy na wódkę ?

Opublikowano

@violetta a mnie podniecają likiery. Słodkie, aromatyczne, soczyste, kolorowe.

Jak kwiaty w butelce zaklęte. 

Tylko pić.

Ten listek wygląda jak motyl.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano

@violetta kurcze, tyle piękna jest wokół nas. Czasem wystarczy się schylić albo podnieść oczy.

A patrzysz czasem w niebo ? Na gwiazdy ? Wiesz ile tam jest piękna ? Te gwiazdy skrzą się złotem, srebrem, szafirami, topazami i.......marzeniami.

W nich jest zaklęta moc.