Vampire Fangs Opublikowano 1 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2025 klawisze martwe jak ręce pianistki nikt nie usłyszy pięknej melodii prędzej nuty zginą z cierpienia blada kobieta grała w agonii palce miała połamane i zranione ostatni akord brzmiał niczym krzyk 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 1 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2025 (edytowane) @Vampire Fangs Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak się grać nie da, połamanymi też nie. Ale jak kura pazurem napisać da się. Edytowane 1 Maja 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 2
Vampire Fangs Opublikowano 1 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2025 @Alicja_Wysocka Wiem, że „martwymi rękami” oraz „połamanymi palcami” nie można grać na pianinie. Masz rację, ale w wierszu zastosowałem przenośnie. Jednak więcej nie mogę zdradzić. Wiersze można zinterpretować na wiele sposobów i to jest w poezji piękne.
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2025 @Vampire Fangs No dobra, niech Ci będzie. Bardzo lubię Leśmiana, np. wiersz Dwoje Ludzieńków (fragment) Chcieli jeszcze się kochać poza własną mogiłą, Ale miłość umarła, już miłości nie było. I poklękli spóźnieni u niedoli swej proga, By się modlić o wszystko, lecz nie było już Boga. Więc sił resztą dotrwali aż do wiosny, do lata By powrócić na ziemię - lecz nie było już świata. Tylko w tym wierszu, trafiam za przenośnią bez trudu, a u Ciebie zamurowałeś ją na amen. Grały sobie palce, które nie żyły, no i co z tego? :)
moina Opublikowano 2 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2025 @Vampire Fangs Klawisze, od tego wszystko się zaczyna.... wyraża siebie "wyrazistość dźwięku". Martwe — brak możliwości komunikacji. Z dalszej części wynika, że połamane palce to tworzenie — istnienie mimo bólu. I ten ostatni akord... Ostatni — koniec. Jak dla mnie wiersz bardzo wymowny.
Vampire Fangs Opublikowano 2 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2025 @Alicja_Wysocka Pytasz dlaczego palce, które nie żyły sobie grały? Odpowiadam na Twoje pytanie- palce tytułowej kostuchy sprawiały jej ból, gdy próbowała zagrać piękną melodię na pianinie. Jednak zamiast przyjemności z gry na instrumencie martwy podmiot liryczny cierpi, bo „palce miała połamane i zranione”. W przenośni pianistka zamiast cieszyć się z gry cierpi. Nie może bez bólu grać swoimi martwymi palcami i to jest w wierszu symbolem wielkiego, niepotrzebnego cierpienia. @Domysły Monika Bardzo dobra i ciekawa analiza. Jestem pod wrażeniem. Miło mi.
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2025 @Vampire Fangs A mówią, że cierpienie uszlachetnia, albo uczy pokory, czyli powinna grać lepiej. Z tym życiem tak trudno się dogadać :)
Vampire Fangs Opublikowano 2 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2025 @Alicja_Wysocka Masz rację. Najlepsze jest to, że wiersz, który napisałem można różnie zanalizować. Trafne spostrzeżenie, choć wiersz rozumiem trochę inaczej.
Vampire Fangs Opublikowano 2 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2025 @Naram-sin Ciekawy filmik. Pasuje do klimatu wiersza.
Rekomendowane odpowiedzi