Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Domysły Monika

Zaraz pani pokażę - na czym polegają filmy - od A do Z na bardzo wysokim poziomie kulturalnym, tytuł filmu - "Sierżant" - dalej tak:

A:

Warszawa, dnia: 26 lutego 2025 r.

WYSTAWIAM 

oficjalny list hańby: za panią Agnieszką Holland jako osobą współodpowiedzialną za pośrednie morderstwo na polskim żołnierzu - sierżancie Mateuszu Sitko, uzasadnienie: podczas kryzysu na granicy z Federacją Białoruską - oficjalnej wojny hybrydowej - wywołanej przez Federację Rosyjską, a sprowokowanej przez Stany Zjednoczone Ameryki Północnej - wyżej wymieniona osoba zrealizowała propagandowy film pod tytułem - "Zielona Granica" - ogłaszam następującą karę publiczną: pozbawienie czci, honoru i godności i dożywotnią banicję zewnętrzną.

Pułkownik Tajnego Ruchu Oporu: Łukasz Wiesław Jan Jasiński herbu Topór

TUTAJ:

Reżyser znany na całym świecie: Mel Gibson i jego współpracownicy i reszta i tak dalej i temu podobnie i muzyka operowa na samym końcu i wchodzimy do

Z:

I wtedy śpiewa Jakub Józef Orliński:

Partium*

Kiedy słońce i księżyc będą razem pod dłonią -

nie ulegaj złudzeniu, nie ulegaj marzeniu,

to ostatni z ostatnich leśny żołnierz pod bronią

kurantowy: kuranta - kurant, kołysze, kurant -

melodyjnie o błądzeniu i biedzeniu - bajdurzeniu,

kurantowy: kuranta - kurant, kołysze, kurant -

idzie, powoli, idzie, popiołami i błonią -

posiwiałą: w rytm tanga po ciernistym kamieniu

jak tykającą dusza z obłąkaną już skronią...

*więcej informacji Państwo znajdą w następujących esejach: "Komentarz - komentarz odautorski" i "Mój drogi świecie" - Autor:

Łukasz Jasiński (kwiecień 2025)

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@Domysły Monika

I teraz wrzucę kilka tekstów na pierwsze miejsce z okazji święta Konstytucji Trzeciego Maja, jakby inaczej: już po świętach - miałem zablokowane konto na cały tydzień, jak zwykle: przez głęboko zakonspirowanego tchórza - kapusia, jasne: była to próba zniszczenia mojej wiarygodności - dosłowności...

Łukasz Jasiński 

Opublikowano (edytowane)

@Domysły Monika

A tak przy okazji: oglądam serial w celach odpoczynkowych - "Outlander" - jest to wojna światów, dokładnie: szkockiego pogaństwa z chrześcijańską Europą Zachodnią, jasne: widać w tym serialu wiele nawiązań do Trylogii Henryka Sienkiewicza.

Łukasz Jasiński