Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Niektórzy zatrzymują się w rozwoju w jakiejś dekadzie i dlatego czasy wydają się im dziwne. Mój ojciec w latach 60tych utknął. Dalej nie ma telefonu jak dawniej i nie przyjmuje niczego co nowe. Ech...
Dziadek był jego przeciwieństwem. Do końca życia w awangardzie. Mnóstwo znajomych wśród nastolatków.

Ja za wszystkim nadążam od strony technicznej, a kulturowo to nie mam za czym.

Zawsze byłem do przodu o jakieś 30 lat. Mieszkanie w centrum stolicy sprzyja łapaniu nowych trendów.
To oni muszą za mną gonić. I chyba tak już zostanie.

Opublikowano

@Rafael Marius  

Z tym kulturowo staram się zachować dystans, gonię za nimi, by to zrozumieć – zarówno ja, jak i oni. Technicznie często wołam: "Pomocy! Pomocy!".

Mam wrodzoną tendencję do gaf, choć podobno to czyni mnie "uroczą"

(żart). 

A serio, dużo ze mnie czasem mają śmiechu; lubię to, daje sobie szansę na zepsucie kilku rzeczy w tym wszechświecie.

Opublikowano

Pewnie jak się podchodzi do tego z dystansem i uśmiechem to może być uroczo, ale jednak trochę poza kręgiem.

Rozumiem.

Ale właśnie dzisiaj aby nadążać kulturowo trzeba też nadążać technicznie, bo nowe trendy wylęgają się w sieci i trzeba być tam gdzie one powstają, czyli praktycznie wszędzie aby brać udział w ich tworzeniu.

I oczywiście dobra znajomość angielskiego jest niezbędna, gdyż w tym języku komunikuje się to co nowe.

Opublikowano

Właśnie. Dlatego trzeba znać angielski przynajmniej żeby nadążać, a im więcej języków tym łatwiej.

A sztuka też nie powstaje w próżni ona zawsze bazowała na religii, psychologii i filozofii.

Teraz filozofia i religia straciły na znaczeniu już nie są siła postępu tak jak dawniej.

Zatem została tylko psychologia, która stała się religią awangardy już w połowie minionego wieku lub jeszcze wcześniej.

Zatem to właśnie ją przede wszystkim trzeba budować wciąż od nowa, przynajmniej ja tak robię dokładając swoją małą cegiełkę tu i ówdzie. Ludzki mózg to wciąż zagadka.

Nawet patrząc tutaj na forum to większość wierszy powstaje z elementów zbioru zwanego psychologią. Najwięcej o relacjach na czele z ich królową miłością.

Opublikowano (edytowane)

@Rafael Marius emocje zdradzają naszą "prawdziwość" autentyczność. 

@aff

Masz rację, "zwiedzać" w kontekście szlaków może brzmieć nieco nietypowo. Chodziło mi o to, że on nie tylko przechodził szlakami, ale aktywnie je eksplorował, zwracając uwagę na otoczenie i doświadczając ich w pełni.

Jednak w nierzeczywistym świecie i czasie – jego podróż to palec na mapie.

Samotność, dzięki fantazji, miała go uczynić kimś wyjątkowym.

Kłamał w barze.

@violetta tak jest poprawnie

Edytowane przez Domysły Monika (wyświetl historię edycji)