Nokata Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Wyszłaś do ogrodu latem po rannej rozgrzana kąpieli by aksamitem krytą wonnej skóry Róże z rosy osuszyć, a chwila spokoju trwającą się cieszyć Na trawie ciepło blasku zbierałaś I taka nieziemską istotą Cię ujrzałem. Nie wiem czy oszołomiony swym snem tylko i jego rozkosznym marzeniem Czy ciała doskonałego godnego być dotykanym jedynie zmysłu szaleństwem tchnienia muśnięciem Jak dobry Majster Bieda nad rowem przycupnąłem a wzgórza dalekie bliskie mi przysłoniły i w skwar południa obłoków trudzenie rosy tej cudownej aromatem czarę dostałem wypełnioną po brzegi
Magdalena C Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Przy pierwszej części nasuwa mi się obraz z "Pana Tateusza". Młodzieniec widzi Zosię i popada w zachwyt. Jakoś tak za bardzo mi to klasykę przypomina. Nie wiem czy to dobrze. A druga część. No MAjster Bieda zmienia juz klimat wytworzony na poziomie mojego umysłu. Bieszczady i SDM. Nieuniknione, jak dla mnie powiązania. A mozę to dobrze czerpać z przeszłości. Z mistrzowskich wykonań? Tak jakoś nie mogę odebrać wiersza obiektywnie. Kontunuacje i nawiązania - gdzieś to słyszałam. A mozę się mylę? Dziunia Peace [sub]Tekst był edytowany przez Magdalena C dnia 29-09-2003 16:46.[/sub]
Adam_Szadkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Słaby wiersz czytam. Warto, proszę Pana, własny styl osiągać i kształcić, a nie na wytartych szlakach łazić, bo nudne i mało prawdziwe. Adam
Nokata Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Witajcie! Magdo, zupełnie niezamierzone to skojarzenie, gdzyż Adasia nie specjalnie lubię. Za to pozwole sobie zauważyć, że Majster Bieda jest autorstwa Wolnej Grupy Bukowina... Tak Tym razem nawiazanie jest zupelnie świadome. Takim do MB nieco podobny w pewnym okresie życia byłem, W tym roku właśnie nie przyszedłem już tam, gdzie co roku przychodziłem. Ona mnie zatrzymała. Nie żaluję tego. Adamie: dziękuję za tak rzeczowe, cenne i budujące wskazówki. Zapewne poprawią mój warsztat i wyniosą mo kunszt składania wyrazów i metaforą majenia słowa na poziomy o jakich nikomu sie dotąd nie śniło....
Rekomendowane odpowiedzi