Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zegar tyka i tyka wszystko mi z oczu znika.

Z miejsca szczęścia i chwał muszę iść tam gdzie będę sam.

Za dużo pracuje i wysiłku wkładam, a dla nich nigdy się nie nadam. 

Jak chomik ciągle biegam w kółko, a rząd trójek w dzienniku stoi równiutko.

W tabelach przeciętny jestem lecz poza nimi sięgam wysoko jak najęty.

Pod kołdrą znajduje odetchenie, gdzie czytam Kafkowskie brzemię. 

Pod osłoną nocy wylewam swe żale na papier, i działa to jak niedoświadczony saper.

Jednak gdy później w spokoju słowa me czytam, odległe rozdziały życia z uśmiechem zamykam.

Ludzi miernych ciągle spotykam i w tej samej dziurze dzięki nim utykam.

Krzyczę, wołam lecz nikt mnie nie słucha, droga przede mną kręta i długa. 

Opublikowano

@Nikodem 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nikodemie, saper myli się tylko raz,

znasz chyba to powiedzenie. Domyślam się, że jesteś bardzo młody, co oczywiście

nie dyskwalifikuje Cię do pisania, sam wiek nie ma tutaj nic do rzeczy. Zgaduję, że masz  ciągoty do poezji, czytuję to, co piszesz i mam taką radę.

Polecam Ci czytanie. Jeśli będziesz dużo czytał, nabędziesz wiedzy i wprawy (jak ten saper, o którym piszesz), nie polegniesz  wskutek braku doświadczenia, nie będziesz robił błędów stylistycznych ani ortograficznych, zauważysz, że wiersz ma zwrotki czyli formę, nie tylko rymy, że rymy nie muszą być dokładne, czyli jakie?. Jeśli chcesz pisać wiersze, czytaj wiersze innych, nie muszą to być nasze, może uznanych, drukowanych poetów, czytaj komentarze pod wierszami, można się z nich dużo nauczyć, możesz zapytać co i jak?

Czytaj w necie o tym jak napisać wiersz, co powinien zawierać wiersz, o czym pisać, jakie są rodzaje wiersza, co to są środki poetyckie i stylistyczne itp.

Wiersz, nie jest tylko tym, co uleje Ci się z pióra. Do tego trzeba dołożyć wiedzę, pomysł, pracę, no i talent.

Odważyłam się napisać, zostawić Ci kilka słów, mam nadzieję, że niczym Cię nie uraziłam, życzę powodzenia :)