Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Domysły Monika - przejmujące.

A teraz rzepy: w wersach 4 i przedostatnim (?) - literówki; "a mi są kamieniem" - pod akcentem musi być "mnie" (może: dla mnie są kamieniem); o jedną kropkę za dużo w wielokropku; zbędne spacje przed wykrzyknikiem i pytajnikiem oraz przed "Brakuje" i "Drogi"; po "spogląda" i "kamieniem" jest dywiz zamiast myślnika (a widzę, że masz w klawiaturze obydwa znaki); myślę, że powinno być: nazywa je: kwiaty (bez dwukropka chyba trzeba by deklinować); na końcu raczej powinien być znak interp. (jak w całym wierszu).

Zdaje się, że szybko piszesz, tak niejedno się przepuści.

Opublikowano

@Witalisa Tego przejmujące nie mogłaś więcej...

i "rzepy" umniejszyć

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

(żart) .

Z tymi znakami to jest u mnie "automatik" zawsze po słowie stawiam spację - mówią że trzeba mnie chyba linijką po łapce.

Z tym kamieniem teraz jest  

Co do literówek niby je wypatruję a jednak guzik widzę - żeby nie było że się usprawiedliwiam 

Ale chyba "sugestywne" słowa mi wskakują a ja im wierzę. 

Poprawie chyba że znowu coś przeoczę 

a na pewno przeoczę

Dzięki kochana wdzięczna Ci jestem

@Rafael Marius beznadziejna sytuacja.

Opublikowano

@Domysły Monika Wiersz jest taki.. nasycony. W dobrym sensie. Mamy obraz - miękkie, twarde. Wszystko owinięte emocjami, gęsto od znaczeń i napięcia. Każdy wers waży, dobrze, że zostawiłaś oddech pomiędzy zwrotkami, zwłaszcza, że przecież "Brakuje... powietrza!" ;)

Intrygująca kompozycja, wymaga więcej przebiegów. Na pewno ode mnie :)

Opublikowano

@Domysły Monika

Nie lubię odpowiadać wierszem na wiersz, ale tutaj zrobiłem wyjątek, bo wiersz przeszywający jakby dotyka początku i końca w nas samych.

Nie wiem co jest w Twoich wierszach, czytać potrafię ,ale rozumieć już nie zdołam

Raczej gdzieś czuję jakby odpowiedź:

- strzeż się w sobie zdrady i ludzi zdradliwych, idź drogą prawdy i szukaj ludzi prawdziwych. 

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Gdybyś napisała, że to było banalne, to byłaby prawda :) I to jest jeden poziom.

Drugi, to że Twój wiersz wywołuje wewnętrzny rezonans, docierając do prawdy właśnie w tej chwili  kiedy była ona jeszcze banalnie prosta. Potem jednak w życiu zjadasz jabłko i już nic oczywistym nie jest.

Zaryzykuję stwierdzenie, że wartością Twojego wiersza jest tego ŚWIADOMOŚĆ.

Opublikowano

@Stracony Świadomość - moment zaakceptowania jej ( bo każdy ją ma, tylko ucieka) to jest nasz czas.

Krok, oddech, krok, oddech...

Świadomość - kocham to słowo.

Powiem Ci że twoje komentarze, widzą więcej ..

@Wiesław J.K. ból - bywa czasami od nas zależny. Żywiciel - człowiek który nie wierzy w samego siebie.

@violetta ja bym nazwała to...

Samo - Zniszczeniem.