Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gdzieś na małej wyspie,
gdzieś na Karaibach,
gdzie bogaci biali
kupili hektary
jachtowa szósteczka
w barze u Bazyla
zajada langusty
pełnymi szklankami
popijając whisky.

Karmią rytuały.

Gdzieś na Palma Island
huragan dokucza,
białe grzywy w dali
miesza z dachówkami,
śmiałkowie przez reling
w głębokim pokłonie
spazmem poruszeni
oddają hołd morzu.

Szlak spienionej fali.

Na Granadzie było
wielkie nurkowanie.
Feeria ławicy
niebieskawych rybek
otacza korale.
Jestem zachłyśnięta

pięknem rafy. Z rufy
skokiem gnębię wodę.

Cud świata, Ci powiem.

Tańce i lobstery,
niezłowione ryby,
lazur w oczy bije
i spalone czoła.
Gdzieś na Karaibach
słońce oczy mróży,
zachodząc za morze
słyszałę już szeptanie,

że koniec podróży.

To naprawdę koniec.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Edytowane przez beta_b (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@Domysły Monika @Marek.zak1

Przeżyte przygody na miarę tomika. 

Dobrze pływam, kilometrami, ale morski nurt złowieszczy taki, że żegnałam się ze snami. Na Oceanie bojkę fala w mig zabiera. Cud, że jestem. KOLEJNY w moim życiu, ale już o tym pisałam (że znam się na cudach). Uciekam normalnie od opisów, ale tym razem... po co?

Ściskam ciepło i dziękuję za uwagę. bb

Opublikowano

@violetta byliśmy na Mustique, w Barze u Bazyla. Trudno to wszystko opisać. Przeżyte - zostanie. 

@andreas to była życiowa okazja, nie do powtórzenia raczej już w tym życiu. Polskę chętnie zwiedzam. Sporo jeżdżę na rowerze i z racji zawodu. Pozdrawiam, bb

Opublikowano

@violetta zawijaliśmy do wszystkich wysepek Grenadyn, nurkowanie na Grenadzie. Wspominam o Palm Island, przepiękne miejsce, zdemolowane huraganem. Przygoda życia. Jestem dziś innym człowiekiem. Żebym była dobrze zrozumiana: nie chwalę się, przeżywam wyjazd i tym się dzielę. 

Bb

Opublikowano

@beta_b no nie dziwię się, ja też pływam na jachcie na Bahamach, to wiem co to jest. ja bardziej pod kątem przyrodniczym niż knajpowym. mogę tylko po wzdychać o grenadynach:) to fajną podróż miałaś, a taka z ciebie skromna osoba:)

To poproszę więcej pocztówek z wysepek :)

Opublikowano (edytowane)

@violetta z ciekawych: pławienie koni na Barbadosie i ogród botaniczny, żółwie (inne niż na focie) na Tobago Cays (gdzie mnie prąd porwał), klimat Santa Lucia i innych wysp. Warto. Dla mnie szok wszelakich doznań. 

@aff ano trafiło. Jak grom z jasnego nieba. Oby więcej takich gromów, to się naprawdę rozpiszę :D bb

Opublikowano

@beta_b oglądam dużo filmów przyrodnich, uwielbiam. Piękne są na Santa Lucia widoki zatoczek z tymi dwoma szczytami. Sterowałam trochę jachtem, trzeba umieć wiedzieć gdzie zacumować, żeby nie mieć kolizji, zazdroszczę takiej wyprawy. 

Opublikowano

@violetta w młodości pływałam, tu sporo się nauczyłam, wchodziłam do łatwych portów, ale walczyłam z chorobą morską. 

Na St.Lucia są mega kąpiele z błota wulkanicznego i ciepłe wodospady. Ciało aksamit. Widoki z Pitonów ładne, ale błoto najlepsze, tylko nie z kratera ;). Termy powulkaniczne są bogate w minerały. To dopiero SPA!