Ten utwór został doceniony przez użytkowników. mariusz ziółkowski Opublikowano 22 Lutego Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 22 Lutego w kopercie jeziora dzień szczelnie zamyka niedokończony list wschodem słońca do czasu gdy może kiedyś zgubionym nowiem usłyszysz milczenie a w nim post scriptum nad cieniem opuszczonego brzegu kołysze koronami zieleni po drugiej stronie kamiennych tablic 8
Rafael Marius Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Opublikowano 22 Lutego @mariusz ziółkowski Mnie się kojarzy z Bogiem po drugiej stronie kamiennych tablic danych Mojżeszowi. 2
mariusz ziółkowski Opublikowano 22 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego @Rafael Marius Dziękuję za zatrzymanie przy wierszu. Skierowany jest do wszystkich czytelników, niekoniecznie wierzących. Pozdrawiam serdecznie. 2
mariusz ziółkowski Opublikowano 22 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego @violetta dawno, dawno temu, chciałem zostać archeologiem. Pozdrawiam. 1
Nata_Kruk Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Opublikowano 22 Lutego @mariusz ziółkowski ... czytam po raz kolejny i przyznam, że pierwszy wers.. "w kopercie jeziora".. w połączeniu z dalszą treścią, jest dla mnie bardzo zagadkowy. Wiesz.. próbowałam.. w kopercie... dzień szczelnie zamyka jeziora.. i dalej tak, jak Ty zapisałeś... Treść bardzo intrygująca, te tablice na końcu.. też troszkę mi "mącą"... ale doczytuję także, że chciałeś być archeologiem. Teraz, ode mnie tyle... zostawiam pozdrowienie. 3
mariusz ziółkowski Opublikowano 22 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego @Nata_Kruk ta wzmianka o archeologii nie jest związana z wierszem. Tym się nie kieruj rozszyfrowując tablice. Lepiej iść w stronę metafory - symbolu. Pozdrawiam. 1
moina Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Opublikowano 22 Lutego @mariusz ziółkowski Przy tym nad tym jeziorem wszystko się zaczęło .. Punkt wyjściowy wspomnień tych dobrych i tam siedzi sobie i myśli ... Że jeszcze ma dużo do powiedzenia że pamięta i pyta kiedy to wszystko przestało mieć znaczenie ... ..." zgubionym nowiem".. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Że w tym milczeniu odnajdzie mój ból istnienia, tęsknotę zrozumienia Opuszczony brzeg posiada.... cień - nie jest ostatecznie opuszczony ktoś jeszcze tu "krąży" Za tymi kamiennymi tablicami jest essenita - coś (ktoś) co zawsze trwa, coś (ktoś) co się nie zmienia .. Moje loty ....totalnie odleciane od podłogi Pozdrawiam 3
mariusz ziółkowski Opublikowano 23 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego @Domysły Monika to loty w doskonałym kierunku , jeśli są po Twojej myśli. U innych zawsze się czymś różnią. Czasem drobiazgiem, a czasem " istotą". Dziękuję za piękną interpretację i pozdrawiam serdecznie. 1
Deonix_ Opublikowano 23 Lutego Zgłoś Opublikowano 23 Lutego Malowniczo, aczkolwiek hermetycznie :) Dyskusje poczytałam z pożytkiem dla siebie :))) Zatrzymuje :) Pozdrawiam :) Deo 2
andreas Opublikowano 23 Lutego Zgłoś Opublikowano 23 Lutego Widzę,że wszyscy kombinują jak koń pod górę,bo Ty dzisiaj wyjątkowo tajemniczo,niczym Pytia z Delf.Pozdrowionka. 2
mariusz ziółkowski Opublikowano 23 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego @andreas Tak, bo to tajemnica, którą każdy odkrywa dla siebie. Pozdrawiam serdecznie. @Deonix_ Dziękuję za zatrzymanie. ...i niech będzie hermetycznie, przynajmniej nic nie ucieknie. Pozdrawiam. 2
moina Opublikowano 23 Lutego Zgłoś Opublikowano 23 Lutego @mariusz ziółkowski Przyznam się że przy każdym twoim wierszu mam loty... wizualizacja na pełnym ekranie . Piszesz z "tajemnicą znaczeń" ...jakbyś otwierał przed czytelnikiem kolejne drzwi i mówił - zapraszam . Jak okruchy...widzisz je i myślisz tu była kiedyś całość . Napisałeś że chciałeś kiedyś zostać... archeolog - odtwarza przeszłość, wspomnienia. Więc może nie dosłownie ale nim jesteś. Pozdrawiam miłej niedzieli Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
mariusz ziółkowski Opublikowano 23 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego @Domysły Monika zadowoliłem się renowacją antyków i dobrze mi z tym. Również życzę miłej niedzieli i dziękuję za czytanie moich "wypocin". 1
Łukasz Jasiński Opublikowano 23 Lutego Zgłoś Opublikowano 23 Lutego Rustykalny, mroczny i romantyczny... Łukasz Jasiński 1
Łukasz Jasiński Opublikowano 23 Lutego Zgłoś Opublikowano 23 Lutego @Nata_Kruk A podstawą - tropem - jest tytuł jako - Podmiot Lirycznych, dajmy przykład: Rusałka w kopercie jeziora (tafla jeziora) dzień szczelnie zamyka (nadchodząca noc) niedokończony list wschodem słońca (niedokończona sprawa ujrzy światło dzienne - prawdę), a kamienne tablice są w Jedwabnem - tam też jest jezioro - Jezioro Dłużek. 2
mariusz ziółkowski Opublikowano 23 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego @Łukasz Jasiński może tak być, jeśli pierwszą strofę podzielimy na zdania (jak powyżej), jeśli ta strofa jest jednym zdaniem, to otrzymamy nieco inny obraz. To mijająca noc stanie się zamykanym listem. Dziękuję za "zanurzenie" się w tekście. Pozdrawiam. 2
Łukasz Jasiński Opublikowano 23 Lutego Zgłoś Opublikowano 23 Lutego @mariusz ziółkowski Essentia to po polsku istota, między wierszami są dwa - ss - łatwo skojarzyć, podobnie jak Mossad, wiersz może również być listem pożegnalnym samobójcy - daje wiele możliwości interpretacyjnych. Łukasz Jasiński 1
mariusz ziółkowski Opublikowano 24 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego @Łukasz Jasiński o opcji samobójczej raczej nie myślałem. Dziękuję za zaglądnięcie i pozdrawiam. 1
Rekomendowane odpowiedzi