Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Ewelina Opublikowano 25 Stycznia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 bo nic nie trwa wiecznie... szeleszczące trawy cichcem zeszkli mróz, ogród od przejrzałych warzyw sposępnieje... księżyc jaskrawy przemówi, drżący wiatr i szkielety łodyg... wszystko bezwiecznie się toczy i nic nie trwa - ponad czasem 15
Tectosmith Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Ewelina A może jednak wiersze pozostaną na dłużej? Ładny wiersz. Pozdrawiam serdecznie. 2
Ewelina Opublikowano 25 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Tectosmith jaka niespodzianka:) Dawno Cię nie było. Wiersze pewnie zostaną:) Pozdrawiam serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 nic nie trwa wiecznie nie ponad czasem ludzie się rodzą i umierają na ziemi płynie dziś życie nasze doceńmy chwile wciąż nam znikają :) 1
Konrad Koper Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Ewelina Rzeczywiście fajny !! 1
Tectosmith Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Ewelina Ja tylko na chwilkę. Raczej nie zostanę na długo. No chyba, że znowu zacznę pisać :-) 1
Ewelina Opublikowano 25 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Tectosmith zatem życzę Ci, żebyś zaczął pisać Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
violetta Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 Piękne, jednak powracająca:) 1
Ewelina Opublikowano 25 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Konrad Koper Dziękuję Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @violetta dziękuję @Jacek_Suchowicz zgadza się :) 1
Rafael Marius Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Ewelina Trudno się z tym przemijaniem pogodzić szczególnie wśród starszych ludzi z postępującą demencją, a to nikogo nie omija, kto żyje ponad 80 lat. Nawet poprzedniego prezydenta USA dotknęło pomimo świetnej opieki zdrowotnej, z której korzystał.. 1
Ewelina Opublikowano 25 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Rafael Marius faktycznie starość ma swoje słabości, a jednak myślę, że zawsze można zachować pogodę ducha w każdym wieku:) 1
Rafael Marius Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja miałem namyśli odczucia rodziny pacjenta z demencją. Natomiast jeśli chodzi o nich samych, nie mają wglądu w to co się z nimi dzieje. Uważają, że są zdrowi i nie chcą się leczyć, a w stanach początkowych nie można ich do tego zmusić. Potem gdy pojawia się zagrożenie życia i zdrowia już tak. Jednak to już za późno, by spowolnić przebieg choroby. 1
Ewelina Opublikowano 25 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Rafael Marius a rozumiem. Cóż, bywa faktycznie różnie z podejściem. Nie ma jednak co ludzi na siłę uszczęśliwiać, bo i tak w sumie bezcelowe. 1
Rafael Marius Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja tu mam w bloku co najmniej kilkanaście osób mniej lub bardziej chorych na demencje, wliczając w to moją mamę, z którą mieszkam. Niektóre stanowią poważne zagrożenie dla życia i zdrowia innych mieszkańców. Wystarczy nie zakręcony gaz, który spowoduje pożar i wybuch. Niezgaszony papieros itp. Takie przypadki u nas są powiedzmy raz w roku. Jeśli ktoś ma opiekę 24h na dobę to w porządku, ale nie zawsze tak jest. Koniec jest ten sam, przymusowe umieszczenie w DPS. 1
Ewelina Opublikowano 25 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Rafael Marius dlatego trzeba się cieszyć życiem dopóki można... 1
Rafael Marius Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak i właśnie w ten sposób robiłem przez całą młodość wyciskałem z życia ostatnią kroplę i piłem kielich do dna. Nikt ze znanych mi osób tak nie żył. Oni bardziej się oszczędzali mieli więcej czasu. U mnie było go niewiele. Ja to czułem od dziecka. Coś mi mówiło, że 26 lat to moja granica. Pomyliłem się tylko o rok. Prawdziwe życie skończyło się gdy miałem 25. Teraz to tylko wegetacja. A mój dziadek tak ciągnął 58 lat. Ostatnich dwóch nie liczę, bo to już było umieranie na raka. Spał tylko 4 godziny dziennie a przez resztę robił co chciał. Stracił rodziców, gdy miał 10 lat i wychowywał się na ulicy. Nikt mu nic nie mógł narzucić. Bardziej wolnego człowieka nie spotkałem. Ale do tego trzeba mieć końskie zdrowie, a on się chorobom nie kłaniał. Edytowane 25 Stycznia 2025 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji) 1
Ewelina Opublikowano 25 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Rafael Marius a ja myślę, że życie pełnią życia dla każdego znaczy co innego. Także "wolność" ma wiele odsłon. A ograniczenia są przede wszystkim w głowie. 1
Gizel-la Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Ewelina nic nie trwa wiecznie, ale dzięki temu jest do czego wracać... wspomnieniami ładnie:) 1
Ewelina Opublikowano 25 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Gizel-la tak, to prawda :) Czasem to całkiem miłe jest. Pozdrawiam:) 1
poezja.tanczy Opublikowano 25 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2025 @Ewelina Bo to wieczne, ukojenie Niebezpieczne, to marzenie Ale fakt Nic ni trwa wiecznie Mądry wiersz M. 1
Rekomendowane odpowiedzi