Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Eucharystia

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chodzę na msze święte: w mojej tradycji ludożerstwo duchowe jest całkowicie obce, podobnie jak chrzest i jak obrzezanie w judaizmie - sekty monoteistyczne mają jakieś irracjonalne rytuały, natomiast: w kulturze starożytnych Polaków, oczywiście: pogan - kiedy dzieci zaczęły już samodzielnie chodzić i mówić - chłopakom obcinano włosy, aby mieli krótkie, dziewczynom: robiono warkocze - taki był "chrzest" - całkiem naturalny i logiczny, zresztą: w kulturze ludowej i u rodzimowierców nadal jest pielęgnowana starożytna kultura słowiańska, jeśli chodzi o mnie: jestem pogańskim racjonalistą - libertynem i intelektualnym biseksualistą - uniwersalnym.

Łukasz Jasiński 

@Konrad Koper

Dla mnie nie istnieją tematy tabu i jeśli chodzi o udokumentowane przypadki kanibalizmu na ziemiach polskich, oto one:

- Wielki Głód - w czternastym wieku w całej Europie, a w Polsce trwał wtedy okres Rozbicia Dzielnicowego,

- W Galicji - wtedy te ziemie należały do Zaboru Austriackiego i w tym samym czasie doszło do Rzezi Galicyjskiej,

- Getto Warszawskie - inaczej: Generalne Gubernatorstwo,

ekstremalnie rzadko w Polsce dochodziło do aktów kanibalizmu, jeśli już: były to elementy patologiczne lub rytualne...

Łukasz Jasiński 

@Konrad Koper

We współczesnych czasach ludzie bardzo rzadko myślą przyczynowo-skutkowo, dominuje dana narracja wbrew faktom naukowohistorycznym i oderwana od rzeczywistości, otóż to: kanibalizm w swojej istocie jest bardzo niebezpieczny - prowadzi do zniekształceń w strukturze genetycznej u człowieka...

Wielki Głód w Europie nastąpił w samym szczycie epoki - Średniowiecza, a potem: nastąpiła Reformacja - Nowa Epoka, dalej: twórcą komunizmu był niemiecki żyd - Karol Marks, zrobił on syntezę Biblii - Pisma Świętego Nowego Testamentu i Talmudu, nową ideologię do carskiej Rosji przehandlował Włodzimierz Lenin, gruziński żyd - Józef Stalin wprowadził teorię w praktykę, stąd: na Ukrainie - doszło dwa razy do Wielkiego Głodu - przed Drugą Wojną Światową i po Drugiej Wojnie Światowej, przypomnę jeszcze o Rzezi Wołyńskiej ze strony nazistów z OUN-UPA, dlatego też: niektórzy Ukraińcy zachowują się irracjonalnie - można zauważyć u nich obłęd, psychozę i ślady po opuchlizny głodowej - na rysach twarzy.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)