Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Pełnym gazem

Rekomendowane odpowiedzi

Pełnym gazem

Kierat zniewolonej małpy

Głową w przód przeskoczyć,

Zapomnieniem objąć chciałby –

W szał sobotniej nocy.

Kolorowy wrzask neonów,

Parkietowa ciżba,

Chęć okazję okiem goni,

Gardłem i umizgiem.

Miłość trzeszczy w drętwej jaźni,

Twarzą się przytula,

Krew czerwieni, szkło się baśni,

Rozkraczone uda.

Nim się wtopi w dno butelki,

Łypie nikłe szczęście.

Dzyń – monety z kamizelki,

Aż trotuar trzęsie.

Marek Thomanek

Grudzień 2024

@Manek

Ja nigdy nie uprawiałem seksu po pijanemu.

Od 32 lat jestem abstynentem, a wcześniej też picie nie było mi do miłości potrzebne.

Choć z drugiej strony wiem to dobrze, iż są ludzie którzy inaczej nie potrafią.

Mają w tym obszarze duże problemy. Długo by o tym.

Jest to bardzo ważny temat. Wiele nieszczęść za tym stoi.

@Rafael Marius

Tak. Jest tak.

W wierszu jednak mi mniej o to chodzi. Bardziej miałem tu na myśli próbę (nota bene nieudolną) wyrwania się na jakiś czas z jednostajnej codzienności na którą wielu cierpi i nie umie sobie z tym poradzić.

Mam nadzieję, że udało mi się to także pokazać.

@andreas @Nata_Kruk Jakąś tam rutynę każdy z nas ma. Problematycznie robi się, gdy człowiek zaczyna odczuwać brak niezależności i swobody. Zwłaszcza w pracy można bardzo szybko tego doznać. Ileż to osób chodzi tam bez ochoty i żadnych ambicji?

Jak tu się nie wyszaleć tedy w weekend w pogoni za jakimś balansem. Po części rozumiem tych ludzi. Zwłaszcza młodych.

Ja jestem swoim własnym szefem i mam dzięki temu więcej poczucia wolności. Bardzo sobie cenię ten przywilej.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Są dużo lepsze sposoby na wyrwanie się z marazmu niż alkohol dragi i seks z przypadkowymi osobami.

Lepiej tą kasę przeznaczyć na terapię skoro samemu sobie nie radzą.

Takie zachowania to tylko pogrążenie się w jeszcze głębszy dołek i utrata szansy na normalne relacje.

@Rafael Marius Jasne. Dlatego też nie popieram tego.

Niestety łatwo powiedzieć a procesy tutaj są jednak bardziej złożone i skomplikowane. Jak by to było takie proste, to nie mielibyśmy np. tak głęboko zakorzenionego alkoholizmu w kraju.

Zresztą wszystko zaczyna się przeważnie niewinnie i jako zabawa. No i oczywiście wpływ otoczenia i rówieśników też nie można bagatelizować.

@Rafael Marius Najpierw trzeba nałóg jako taki rozpoznać.

Później trzeba się do niego przed sobą samym przyznać.

Później zdecydować się na przerwanie tego łańcucha i przejść długą i ciężką drogę terapii, psychozy, boleści i słabych chwil.

Większość osób nie ma siły na to.

Paliłem kiedyś papierosy. Nigdy nie zapomnę jaką długą i uciążliwą walkę z samym sobą musiałem przejść aby z tym skończyć.

Alkoholizm czy narkomania są problemami o wiele wiele cięższymi.

U niektórych tak rzeczywiście jest, ale są też tacy którzy zorientowali się dość wcześnie że są uzależnieni i wyszli z tego znacznie łatwiej niż Ci się wydaje.

Różnie bywa to zależy od indywidualnego funkcjonowania neuroprzekaźników w szczególności dopaminy.

Moja ciocia pracowała przez prawie 40 lat jako psychoterapeutka z alkoholikami w szpitalu psychiatrycznym i bardzo z nimi różnie bywało. Rekordziści w tym okresie zdążyli do niej wrócić kilkanaście razy.

Najważniejsze to się nie poddawać nałogowi i śmierci.

Dać sobie szanse po raz kolejny.

Bywa i tak, ale dla równowagi powiem Ci, że mój ojciec palił przez ponad 20 lat dwie paczki dziennie, czyli całkiem sporo.

A gdy zachorował na cukrzycę, rzucił za namową lekarza z dnia na dzień i poza tym że miał wzmożony apetyt przez kilka tygodni to nic więcej złego mu się nie działo.

Te sprawy z nałogami są genetycznie uwarunkowane. Niektórzy nie uzależniają się wcale, tak jak ja, a okazji miałem tyle samo co inni zarówno jeśli chodzi o alkohol jak i narkotyki.