Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Rafael Marius Opublikowano 2 Stycznia 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 Sylwester bielą przywitał gości ktoś nie dojechał ktoś się rozzłościł sprawka to niecna Dieda Maroza co zgasił światło rozniecił pożar Na dnie kryzysu malutka świeczka egipska ciemność lecz w sercach ciepło szklanka zamarzła złudzenie prysło na półkach ocet bezsilna wściekłość Szkołę zamknięto na cztery spusty a wraz z nią młodość i czas beztroski pod sklepem tłumek z żołądkiem pustym zwiastuje wrzenie „Solidarności” Chude śniadanie woda i płatki owsiana miłość na dłoniach babci nie baw się z losem jak wieczny śmieszek życie to przecież nie kaszka z mlekiem Died Maroz – w sowieckiej tradycji zamiennik Świętego Mikołaja. W sylwestrową noc przynosił prezenty. 27
Rafael Marius Opublikowano 2 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Takiej zimy to już nie będzie. Mamy ocieplenie klimatu. Zresztą Ty też pamiętasz tamte czasy. Dziękuję za serduszko i czytanie.
violetta Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 @Rafael Marius piękny wiersz, to były czasy, nie mam zdjęć z zimy, mam dopiero z 80 z komunii i koleżankami. 1
Rafael Marius Opublikowano 2 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja byłem w trzeciej klasie, a Ty chyba w pierwszej? Ja byłem w tym roku u komunii i też mam zdjęcia, ale nie z zimy. Dziękuję za miłą opinię i serduszko. 1
violetta Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 @Rafael Marius pamiętam, że bawiłam się w igloo:) byłam też chora z gorączką, na saniach udałam się do lekarza:) 1
Somalija Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 @Rafael Marius Rodzice często wspominali ,,zimę stulecia", więc znam z opowieści... 1
Rafael Marius Opublikowano 2 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To fajnie. Ja siedziałem w domu, bo mnie babcia zamknęła. Chodziliśmy tylko do kolejki za chlebem, masłem i czym tam jeszcze. Ja też byłem, chyba nawet dwa razy, ale bez lekarza. Szkoła zamknięta, zwolnienia niepotrzebne. W mieszkaniu było strasznie zimno. W nocy w kuchni poniżej zera. Jak ciocia raz zostawiła kompot w szklance to zamarzł i ją rozsadził na kawałki. Artykuł nie do zastąpienia. Spaliśmy wszyscy w jednym łóżku żeby było cieplej. Ano zapisał się ten trudny czas w pamięci wszystkich, w mojej raczej w ciemnych barwach. Dziękuję za serduszko i zajrzenie. 1
violetta Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 @Rafael Marius u nas to chyba było ciepło w mieszkaniu, przychodzili ludzie do nas na gorącą herbatkę z pociągu, bo stał na stacji. Później też sypało, na sypało tak, że labirynt był wyższy ode mnie:)
Bożena De-Tre Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 @Rafael Marius Dziękuję za przypomnieć ....gorące serca mieliśmy i szliśmy za marzeniami... @Bożena De-Tre Przypomnienie oczywiście. 1
moina Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 (edytowane) @Rafael Marius nic nie pamiętam .. 1979 byłam płaczącym dwulatkiem... Ale opowieści rodzinne temat chyba ominęły.. Pięknie to opisałeś Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 2 Stycznia 2025 przez Domysły Monika (wyświetl historię edycji)
Rafael Marius Opublikowano 2 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak było, też to pamiętam, choć ja już byłem nieco wyższy od niego. Dziadek miał pecha, bo umarł w tą noc sylwestrową i potem leżał trzy miesiące w kostnicy zanim można było go zakopać na cmentarzu. On był pod Warszawą w takim dzisiaj by się powiedziało hospicjum. Ja mieszkałem wtedy pod opieką babci. Mama pracowała w Wiedniu i 2 lata jej nie widziałem. Były blaski i cienie. 1
violetta Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 (edytowane) @Rafael Marius to miałeś przeżycia, mieszkałeś w tym samym mieszkaniu co dziś? Edytowane 2 Stycznia 2025 przez violetta (wyświetl historię edycji) 1
Rafael Marius Opublikowano 2 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niestety poza marzeniami nic więcej nie było ze względu na chwilowe braki w zaopatrzeniu socjalistycznej ojczyzny, chylącej się ku nieuchronnemu upadkowi. A serca gorące jak to u młodych. Gdyby nie śmichy i zabawy tobyśmy tam zamarzli. Dziękuję za serduszko i komentarz. Nie masz szans, dwa lata to zbyt mało by takie rzeczy pamiętać. Może warto popytać póki jeszcze żyją. Dziękuję za miły komentarz i serduszko. Edytowane 2 Stycznia 2025 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji)
moina Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 @Rafael Marius już pytałam Mama mówi że ma zdjęcia ...jadę w odwiedziny, posłuchać jak oni zimę tą pamiętali.. W sumie należy Ci się dziękuję.. 1
Rafael Marius Opublikowano 2 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W listopadzie 1979 zostałem przewieziony siłą do babci, co wiązało się ze zmianą szkoły. Ledwo do niej poszedłem to zaraz ją zamknęli z powodu zimy stulecia. Ale miałem towarzystwo na podwórku, z którymi znałem się od urodzenia, bo wcześniej też tam mieszkałem i w innych miejscach również. Tam gdzie teraz też od urodzenia, ale z przerwami raz tu raz tam w dzieciństwie. Byłem z takiego ruchu zadowolony, ale ze zmiany szkoły nie. Tak, 1979 to bardzo pamiętny dla mnie rok, żaden inny tak wyraźnie się w moich szarych komórkach nie zapisał. 1
violetta Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 @Rafael Marius ja też pamiętam krajobrazy, mi się podobało, miałam kożuszek, futerko, jakoś wyzdrowiałam :) też okres miał pozytywne działanie, więcej się urodziło dzieci. 1
Rafael Marius Opublikowano 2 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To super. Miło, że zachęciłem. Edytowane 2 Stycznia 2025 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji)
violetta Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 @Domysły Monika prosimy o zdjęcia:)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 oj możne by o tym długo pisać jakie historia zrobiła koło " a imię jego czterdzieści cztery" wieszcz coś przewidział puknął się w czoło ponoć był z niego niezły choleryk dziś znów bezprawie rozwałka państwa czy mamy jeszcze swą suwerenność za grosz sprzedana w największych draństwach Boże spraw by odżyła i była piękną!!! 2
Ewelina Opublikowano 2 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2025 @Rafael Marius pięknie i tak nostalgicznie... 2
Rekomendowane odpowiedzi