Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zgłoś

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Poezja to życie To przesłanie jest szczególnie ważne w dzisiejszym świecie, gdzie różnice często dzielą. Wiersz przypomina, że to, co najważniejsze, nie różni się między nami – jest trwałe, czyste i wspólne. Każdy człowiek, bez względu na swoje pochodzenie, niesie w sobie ten sam Boski blask, będący źródłem naszej godności i prawdziwej jedności. To przesłanie, choć proste, niesie ogromną nadzieję i zachęca do patrzenia na innych z miłością i zrozumieniem. - Tacy sami, a oczy niepowtarzalne - tacy sami - ulepieni z miłości i światła...
    • @Rafael Marius Nic mi się nie wydaje. Chodzi mi właśnie o to, że ludzie są różni a problematyka nałogu jest jak najbardziej indywidualna. To co jeden potrafi, to dla drugiego bariera nie do pokonania.
    • @Arsis  To, co nieodkryte i ukryte w „Ja”, zdaje się być głosem duszy, wołaniem o teraźniejszość – o bycie tu i teraz, w całkowitym oderwaniu od przeszłości i przyszłości. Powtórzenia wzmacniają to wołanie, jakby echo próbowało dotrzeć do najgłębszych pokładów świadomości. Tekst nie tyle informuje, ile medytuje nad istotą bytu, odsłaniając człowieka, który w zderzeniu z nieskończonością pragnie uchwycić chwilę jako jedyny realny punkt istnienia. To wołanie o „teraz i nic więcej” jest pełne napięcia, jakby autor próbował unieść się ponad sprzeczności i odnaleźć sens w samej akceptacji ich istnienia... Jesteśmy -
    • jadę na pamięć  dzień w dzień    od dechy  do dechy                       
    • @_M_arianna_ Tekst w takiej formie nie tylko mówi o bólu, ale również daje nadzieję – nie banalną, lecz głęboko ludzką, zakorzenioną w naszej zdolności do przetrwania i odnajdywania piękna w ulotnych chwilach pomiędzy cierpieniem... Tu i teraz - ale gdzieś tam były zapisane chwile piękne wpisane w dobro.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...