Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Trudno pogodzić się że dziś to prawda

Rekomendowane odpowiedzi

trudno się uśmiechać

gdy łzy pukają 

kochać gdy  czas

się żali

trudno zrozumieć dzień 

który śmiercią pachnie

pogodzić  się z  tym 

że dziś to prawda

trudno jest uwierzyć

w chwile które płaczą

zrozumieć że wojna

to nie złudzenie

trudno jest być sobą

gdy ktoś taki jak Putin

wmawia innym że nie

są siebie godni

trudno uwierzyć w coś

co ciągle milczy nie

potrafi tej kreatury

swą mocą ukarać

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Schodziliśmy się z A ładnych kilka lat. Cóż, postanowiliśmy zbudować relację. Chcieliśmy ją nawet postawić na skale, choć zdaje się grząski grunt się z tego zaczął robić i to w dodatku systematycznie. Potem się pobraliśmy, bo przyszedł czas na legalizację związku. W sumie wesele miało wydźwięk nie najgorszy. Były, owszem były, żwawe tańce. No a potem grunt zaczął uciekać nam spod nóg, a okoliczności zewnętrzne były najogólniej mówiąc niezbyt sprzyjające. Cóż, doszliśmy do przekonania, że dochody trzeba zaplanować. Że trzeba przewidzieć możliwość rozstania. A, pragmatyczna jak A mają w zwyczaju, ot nie mówiła o każdym zarobku. Ja również, gdzieś lokowałem trochę ukrytych małżeńsko dochodów. Z jakich powodów? Ano takich, że niespecjalnie byliśmy siebie pewni. I że powstał w naszych głowach czarny scenariusz, a właściwie nawet dwa równoległe czarne scenariusze. Można nawet podsumować, że ze sobą zgodne. No ale potem przyszły na nasz adres dwa pisma z urzędu skarbowego. No i dopiero wtedy zrobiło się między nami „zabawnie”. Cóż, od tamtej pamiętnej draki nad drakami oboje, bo ja i A, jakby ująć, oględnie mówiąc nie przepadamy za urzędem skarbowym i jego demaskatorską rolą w naszym dość skomplikowanym życiu i nie najłatwiejszym związku. Krótko mówiąc całkiem sporo było tego wyjaśniania, a sam wymiar podatków nie był wcale najważniejszą z zapadłych kwestii. Najciekawsze w tym wszystkim były nasze miny. Układały się bowiem w piękne poplątanie z pomieszaniem niewinnych ocząt z szelmowskimi uśmiechami.   Warszawa – Stegny, 21.12.2024r.
    • czy ty jesteś niepraktyczna i rozrzutna gdy nastroje i emocje w nas pobudzasz przecież widzieć doskonale wokół umiesz czego okiem nie zobaczą nigdy ludzie   lecz przekupić już się dałaś wiele razy niby służąc dyktatorom okupantom a w podtekście potrafiłaś wręcz wyrazić swe wartości - te dla których żyć jest warto :)  
    • Zawsze mnie cieszy, gdy ktoś tak ładnie nie rymuje :)  
    • @Nata_Kruk pozdrawiam  @Jacek_Suchowicz @Jacek_Suchowicz Hiala to starszy pan, ale za życzenia i pozdrowienia pięknie dziękuję - pozdrawiam serdecznie  @violetta sypać ma prawie wszędzie już jutro-ukłony z uśmiechem posyłam 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...