Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Hymn do nienawiści

Rekomendowane odpowiedzi

Gdybym mówił językami ludzi i aniołów,

a miłości bym nie miał,

Byłbym podziwiany przez ludzi

Gdybym też miał dar prorokowania

i znał wszystkie tajemnice,

i posiadał wszelką wiedzę, .

i wszelką możliwą wiarę, tak iżbym góry przenosił,

Byłbym największy z nich

I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją,

a ciało wystawił na spalenie,

lecz miłości bym nie miał

Wyszedłbym na bohatera wśród nich

Bo gdybym był miłością, byłbym jak dzban, naiwnie, bez powodu uśmiechający się do ludzi na chodniku. 

Wyśmiewany, mówiłbym o pierdołach, usiłując wzbudzić uśmiech i radość na obliczach znudzonych życiem prostych ludzi. 

Wydziwiany dawał bym od serca, za darmo, o cokolwiek mnie tylko poproszą.

Ubrany w łagodne tony taniej bawełny wzbudzał bym odruch politowania usłany ironią pogardy.

Tak więc trwają: próżnia, zwątpienie i nienawiść, z nich największą jest nienawiść

Teraz widać wyraźnie jak przez teleskop, lecz później widać będzie mętnie, jak przez warstwę humusu - tak jak nikt nikogo nie poznał.

@Alicja_Wysocka Niestety ale to nie cytat.

Tego się nie da zacytować. Bo cytować można opinie i wyssane z palca bzdury, a nie fakty i rzeczy oczywiste. 

To, co napisał Paweł nie było poezją, jak i cały powyższy wiersz poezją nie jest.  

Przepraszam administrację za to faux pas.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Było czy jest, wiesz kto napisał. To bardzo znane słowa jeśli wstawiłeś do swojego tekstu, zwykła ludzka uczciwość nakazuje się przyznać, inaczej to plagiat.

Jest wierszem czy nie jest, jest cytatem Zwyczajnie można wejść w edycję, tam wybrać rodzaj pisma albo dodać cudzysłów, a nie udawać Greka czy dorabiać teorię.

Ech...

Edytowane przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji)

@Alicja_Wysocka

Plagiat? Jak powiesz rano "jest ładny dzień, a ptaki śpiewają i słońce świeci" na publicznym forum, to też cię oskarżę o plagiat, bo tak mówię codziennie rano widząc błękitne niebo. Ale twoje niebo wygląda na zawsze zachmurzone.

A co do sposobów edycji treści powiem jedynie - dziękuje, że mnie doedukowałaś. Może właśnie - gwoli jeszcze tematu treści - zaczniesz czytać ze zrozumieniem, ponieważ przekaz moich komunikatów - zarówno w samym wierszu, jak i w powyższych komentarzach mija się z twoim pojmowanie tematu. Co, w sumie, w ogóle mnie nie dziwi, bo zamysł za jego treścią jest taki, jakie właśnie ludzkie pojmowanie prawdziwej miłości - NEGATYWNE.

Edytowane przez Duch7millenium (wyświetl historię edycji)

Zacytowałam przysłowie, więc skoro cytuję, wstawiłam kursywą.

Czego nie rozumiesz, nie wiesz, że to przysłowie?

Kurczę, co się tak plujesz? Dobra jest, nie przyjmujesz rady, wkurza Cię,

niestety nie masz racji, a głośno tupiesz.

Mimo wszystko, serdeczności i spokojności :)

@Alicja_Wysocka Tego, że zarzuciłaś mi plagiat, hipokryzjo. Ale jeszcze lepsze jest to, że autorzy tych treści mieliby mniejszy ból d***, niż ty, gdyby ktokolwiek, w ogóle uznał ich pracę bez używania środków graficznych.

BTW: Skoro Twoje zdanie jest takie skromne, to może się nie odzywaj? Bo zazwyczaj skromne rzeczy są nic nie warte.

@Domysły Monika Kobieta? Kobieta nigdy nie ma racji, co najwyżej kaprys. Cytuję sam siebie ;)

I tak to jest, stawiacie pieprzone pomniki i pobielane groby swoim idolom, a za ich życia oni żebrali o kromkę uwagi lub w ogóle o jakikolwiek odzew serca. Tutaj to jest zwykła kpina, budowanie swojej dumy i ego na zwłokach tych, którzy krwi sobie upuszczali by w ogóle cokolwiek z siebie dać i by to dotarło.. Jak zwykle - nie udało się.

Zakały.

Słaba płeć - bez wątpienia, tylko trzeba coś jeszcze dać od siebie ale jak rozum nie sługa, to i serce śpi.

Pożyjemy zobaczymy ...stal chodząca nie jesteś...a miłość jest poza twoją kontrolą przyjdzie i tyle będzie z tego wilka ...."nosił wilk razy kilka ponieśli i wilka"...

A ten cudzysłów to z czystej przekory nie wstawisz

Nawiązując do kaprysu 

Edytowane przez Domysły Monika (wyświetl historię edycji)

Pożyjemy zobaczymy ...stal chodząca nie jesteś...a miłość jest poza twoją kontrolą przyjdzie i tyle będzie z tego wilka ...."nosił wilk razy kilka ponieśli i wilka"...

Hahaha, teraz leżę xD. Prawda, kocham 1 kobietę, chodzącą po Ziemi, której na oczy jeszcze nie widziałem ale widziałem sercem i portret mógłbym sporządzić.

Jednak wracając do samej treści. Wiesz ile ja mam lat? Co ja przeżyłem? Co widziałem? Co czułem? Jakie są moje konkluzje? Jak głęboko i szeroko poznałem rzeczywistość? Jaka w końcu jest moja inteligencja i wiedza? Tak, chwalę się

Prawda - lubię slang młodzieżowy, nie przeżyłem śmierci klinicznej (chociaż 12 razy byłem o włos od tego). Nie widziałem morza trupów (chociaż takim morzem była moja babka, która poprzez demencje umierała - właśnie - w kałurzy swoich ekskrementów). Nie czułem wzajemności.

A konkluzje moje są, jakie są - tak głęboko i szeroko poznałem ten świat, że jedyne co mi dolega, to właśnie odruch wymiotny. Resztę proszę sobie dopisać.

Wnioski - w świetle powyższego - wobec mojej inteligencji i wiedzy proszę sobie pozostawić dla siebie, bo chyba rzeczywiście będę musiał skorzystać z toalety. Z resztą ja żyję w toalecie. Przejebane, że przyszło mi to wszystko posprzątać.

A jak ci brak Mężczyzny to sobie kup kukiełkę - będzie cicho siedzieć, nie będzie stwarzać problemów (typu właśnie nieposprzątana toaleta lub - o zgrozo - nieopuszczona deska klozetowa), a może nawet - przy właściwych rozmiarach i kształcie - zaspokoi pewne potrzeby fizjologiczne.

Na odchodne powiem, że nie ma jednej rzeczy, za którą nie ponosilibyśmy odpowiedzialności z własnej winy - jeśli uwierzyliśmy w kłamstwa i w nie brniemy. Koniec końców - wszystko może być pustką. Mam jednak pewne bardzo interesujące teorie nt. piekła. Piekła, które jest i które będzie, niczym lustro na niebie.

@Duch7millenium 

Pocisk wart dżentelmena. 
Mówisz .."Wiesz ile ja mam lat? Co ja przeżyłem? Co widziałem? Co czułem? Jakie są moje konkluzje? Jak głęboko i szeroko poznałem rzeczywistość? Jaka w końcu jest moja inteligencja i wiedza?"...
A wiesz że to działa w dwie strony ktoś poza tobą też ma swoją historię ....a ty zrobiłeś ze swojej monopol na bycie "złośliwym" dla siebie dla innych ludzi i dla świata...
Ty mówisz o kaprysach i pustych umysłach ...
Ale to ty chcesz rozdawać kary albo ci się podoba albo nie a jak nie to wymioty, kibel, szambo ...dyskoteka . Ty wiesz najlepiej ty jesteś inteligentny ty, ty, ty, ty...
I wiesz przyznaje pomyliłam twój sarkazm, myślałam że jest ironiczno śmieszny a on jest serio ironiczny i nic więcej . 
I wyobraź sobie ( choć to pewnie niemożliwe) że każdy ma swoją sto procent trudną historię za sobą...ale ...nie rzucają "mięsem"

@violetta pozdrawiam świetliście...

Aniołek Matołek