Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Ostateczności dzień następny

Rekomendowane odpowiedzi

Ostateczności dzień następny

Pobojotrupskie runo żreć,

Skrzydlacząc dziobły wrony –

Nabogaciła szczodra rzeź

Posoki nurt czerwony.

Pokosem ścielił – barwny ślad,

Pokotem szła kostucha,

Wypełzła spoza zgiełku krat

Zgrzytliwie cisza głucha.

Rozwarły, ongiś twardą dłoń

Zbutwiałe żołnierzyki –

Na pastwę losu rdzawi broń,

Żerdziały dzidy, piki.

Panoszył się, bo został sam

Po kres bezludzki  pokój,

I tylko łezka kręci gdzie,

Czerń jamy lśni po oku.

To bezrobotna płacze śmierć,

Przysiadłwszy na poszyciu –

Cisnęła starą kosę precz,

Ten pierwszy raz w jej życiu.

Marek Thomanek

23.03.2024

emerytura chyba już

należy mi się z góry

to rzekła i usiadła tu

a wzrok był jej ponury

w niebie komplet dzięki niej jest

i przepełnione piekło

roboty zawsze miała fest

nigdy nie było lekko

kto pracę jej doceni dziś

i kto laurkę zrobi

bo ona po kres świata dni

robiła miejsce młodym

@Manek

Jeśli chodzi o merytoryczne formalności, to: popełnił pan błąd poligraficzny, powinno być tak - "bezludzki pokój", a nie: "bezludzki  pokój" i w moim wypadku nie ma coś takiego jak - "wiersz się spodobał" - nie ulegam żadnym gustom i modom, po prostu daję obiektywne komentarze, naprawdę: dobrze panu ten wiersz wyszedł, szczególnie - stopowana tonacja - przypomina ona pewną kołysankę dla niegrzecznych dzieci, dodam również polszczyznę, raczej: staropolszczyznę - nikt dziś tak nie pisze.

Łukasz Jasiński 

Łukasz Jasiński 

@Manek

Nie będę sobie głowy zawracał jakimś tam redaktorkiem, zresztą: wszystko znam z autopsji - nie jest tak łatwo wejść do "intelektualnej elity" - mój autorski tomik - "Kowal i Podkowa" - można zamówić w Archiwum Akt Nowych, drukowane wiersze w Bibliotece Narodowej - moje wiersze były publikowane w licealnym pisemku - "Czy wiesz, że...", tygodniku "Tylko Polska" i bibliotekarskim kwartalniku "Sowa Mokotowa", najstarszy mój wiersz pochodzi jeszcze ze szkoły podstawowej na Zakroczymskiej (była to szkoła dla osób słabosłyszących, tak: jestem osobą niesłyszącą) i nosi tytuł - "Gwiazdy" - można tutaj znaleźć, polecam również esej: "Wyrywek mądrości" i "Saga".

Łukasz Jasiński 

@Manek

Mój tomik wierszy nie posiada ISBN i nigdzie pan go oficjalnie nie znajdzie - został wydany przez Liceum Zawodowe i jest w zasobach Archiwum Akt Nowych jako źródło historyczne, jeśli chodzi o Bibliotekę Narodową - musi pan szukać wyżej wymienionych czasopism - jeśli tam są, to: musi pan wszystkie wydane numery przeczytać i może pan wtedy znajdzie, tacy ludzie jak ja - nie mają żadnych szans zaistnieć w oficjalnym obiegu wydawniczym - jestem niepoprawny politycznie i cenię sobie niezależność artystyczną - wolność, proszę pana, jak widać: internet daje dużo większe możliwości rozwoju od przestarzałego systemu wydawniczego na smyczy różnych korporacji międzynarodowych i tyle na ten temat, dziękuję za rozmowę.

Łukasz Jasiński 

@Manek

To po prostu Biały Kruk

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)

@Manek

Publikowałem również na nieistniejącej już "Krytyce Literackiej" - to pan bez problemu może sprawdzić w internecie, a na podstawie tego wiersza:

Nekama

Bezczelnie przywracaj pamięć,
ona zabija świętych zbrodniarzy,

historia jest więźniarką - milczy,
masz mało czasu na świadectwo,

nie zdążył - za rączkę prowadził
zakątkami ciemnej uliczki - drań

komandoskiej władzy - enigma,
syreńska taksówka - śladoświty,

masz mało czasu na świadectwo,
nie zdążył - za rączkę prowadził

solidarnościową aleją sądów - kat,
zamurowali wapnem gipsowym,

głuchoniema ściana zaklęta - ryt,
paszportem bezkarności - mord,

haftowali serce synka rudą krwią:

sad mo ram hi, sad mo ram hi sad...

Łukasz Jasiński (wrzesień 2010)

I na podstawie tego wiersza znana mi osoba z imienia i nazwiska pisała pracę magisterską na Uniwersytecie Warszawskim pod tytułem: "Próba przełożenia języka poetyckiego na język migowy" - tak mniej więcej brzmiał tytuł, a pan to by chciał - jak widzę - wszystko mieć na złotej tacy, nieprawdaż?

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)

@Łukasz Jasiński Ano, jeżeli się na ten Twój tomik tak bardzo powołujesz, to należałoby jednak podać dokładniej, jakie to konkretnie było Liceum, data wydania itd.

Na razie autentyczność tego tak zwanego "białego kruka" pozostaje wątpliwa.

Dla informacji. Pracę magisterską nie pisze się na podstawie jednego wiersza. Wiem coś na ten temat, bo także taką pisałem.

@Manek

A czy pan umie czytać z pełnym rozumowaniem? Nie wspomnę już w ogóle o pańskim czytaniu, aby poznać człowieka - trzeba go najpierw sprawdzić, zresztą: pan nie jest moim sędzią - niech najpierw pan wszystko przeczyta - co tutaj opublikowałem, niech pan poda imię i nazwisko, także: niech pan pokaże twarz, chciałem dobrze i jak widać - po pańskich komentarzach - jest pan zwykłym chamem, a teraz żegnam - marnuję czas.

Jeśli chodzi o pracę magisterską, po prostu: odmówiłem dalszej współpracy i tyle na ten temat - nie musi pan wszystkiego wiedzieć, powiedziałem: tacy ludzie jak ja - nie mają żadnych szans na zaistnienie w oficjalnym obiegu wydawniczym, zresztą: blisko siedemdziesiąt procent współczesnych "poetów" - szczególnie - ten Zagajewski - to zwykli grafomani - ich książki należy wyrzucić na śmietnik.

Łukasz Jasiński