Ten utwór został doceniony przez użytkowników. iwonaroma Opublikowano 23 Października 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 23 Października 2024 (edytowane) a może nie zostawiać? nie ciążyć stopą i nie spadać po każdym kroku w dół musnąć tylko ziemię leciutko tu i tam naprawdę nic nie odciskać bo gdy ziemia cała w odciskach gdzie wzrośnie trawa? więc musnąć tu i tam scałować krople rosy a potem związać ręce opróżnić głowę i porzucić stopy Edytowane 24 Października 2024 przez iwonaroma (wyświetl historię edycji) 9
FaLcorN Opublikowano 23 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. związane ręce nie wyszorują głowy wiersz delikatny, jak dobry szampon pozdrawiam 1
TomaszT Opublikowano 23 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2024 (edytowane) @iwonaroma Nie, nie rozumiem Próbowałem Gdy wiązałem ręce Nie dało się Ale pić z liści, jako małym będąc - lubiłem Nie wspominając o soku wiosennym toczonym z brzozy T. Edytowane 23 Października 2024 przez TomaszT (wyświetl historię edycji) 1
beta_b Opublikowano 23 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nic nie musimy zostawiać to nie ma znaczenia póki trwa się tylko liczy potem okruch jeno sen myśł mgnienie ... w cudzych wspomnieniach. Tak czytam i filtruję dla siebie. Podoba mi się delikatność. Pozdrawism ciepło, bb 1
poezja.tanczy Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2024 @iwonaroma Co porzucanie, jak się rozkłada I poprawianie, wynikami włada Ciekawe rozważania Jak kto woli, mnie się wydaje :) M. 1
iwonaroma Opublikowano 24 Października 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2024 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @FaLcorN ;) pozwoliłam sobie użyć metafory:) Początkowo myślałam, by napisać 'wyszorować wewnątrz głowę ' lecz wers by mi się wydłużył, ale może użyję, by nie było skojarzeń szamponowych :) Dzięki za kmnt, również pozdrawiam @TomaszT - u :) Medytacja szoruje głowę (od wewnątrz) a do niej ręce są zbędne :) @beta_b :) To prawda, nic nie musimy a zakodowani jesteśmy na odwrót :( Również ciepłe pozdrowienia @poezja.tanczy :) wola ponad wszystko Dziękuję Edytowane 24 Października 2024 przez iwonaroma (wyświetl historię edycji) 1
TomaszT Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2024 @iwonaroma @iwonaroma Pamiętam mama mi zmywała głowę Gdy co na czas nie było skończone I wcale nie musiala szamponem @iwonaroma W takim razie ja siępytam Jeśli niepotrzebne po co wikłać Ale może żeby wewnętrznie Myśli uczesać nieuczesane 1
Gerber Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2024 Ciekawy wiersz, zmusza do refleksji, kim jesteśmy, my ludzie, że chcemy zostawiać coś po sobie? 1
TomaszT Opublikowano 24 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2024 (edytowane) Być tak ulotnym, że nic nie zostaje? Jakby się żyło w magicznym kraju "Nie ciążyć stopą i nie spadać po każdym kroku w dół" " Gdy nie dotkniesz ziemi ni razu Jakże możesz być w niebie" (parafraza Dziady cz,. II") Po co mam ziemię stopą niszczyć Przyroda, ta wokół nas, to nieskończony ideał bytów. Czuję się w niej jak gość całkiem nieproszony Faktycznie: Przejdzie, połamie, pogniecie Jak więc być? T. Edytowane 25 Października 2024 przez TomaszT (wyświetl historię edycji)
iwonaroma Opublikowano 24 Października 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @TomaszT ta parafraza z Dziadów znacząca. Nie dochodzi się bez poznania tego i owego, to fakt. A jak być? To pytanie zawsze osobiste :) @viola arvensis @kollektiv @Rafael Marius @Poezja to życie Dzięki:) 1
iwonaroma Opublikowano 25 Października 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Października 2024 @Leszczym :) dzięki 1
Starzec Opublikowano 25 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2024 @iwonaroma nic nie musimy, ale możemy, tak jak w prehistorii jaskiniowcy :) Pozdrawiam:) 1
TomaszT Opublikowano 25 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2024 (edytowane) @iwonaroma Być tak ulotnym W idealnym kraju? Tylko, że idealne życie się nie zdarza, a taki nie istnieje. Czemu więc nie mielibyśmy być ponad marazmem tego świata I iść "W rajską dziedzinę ułudy Kędy zapał tworzy cudy" - znów Mickiewicz i " W nadziei obleka złote malowidła" - ten sam utwór, a fragment nieco zmieniony Skoro świat jest tak "gnuśny", a zło w nim wyrządzane: człowiek człowiekowi jest nie do zrozumienia, co mamy robić? Nie wstrzymamy wojen i zła. Nie wstrzymamy bryły świata. Jesteśmy tu, na swojej drodze życia. Tu żyjemy, żenimy się, mamy dzieci. Tu jest "nasze małe budowanie" Gałczyński - pieśni - urywek Tu jest potrzebne nasze szerokie spojrzenie, pogoda, zrozumienie, pojednanie. "ptakom podobni czekamy wiosny" T/ Edytowane 25 Października 2024 przez TomaszT (wyświetl historię edycji) 1
iwonaroma Opublikowano 26 Października 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Starzec właśnie:) Również pozdrowienia:) @TomaszT ;) pewnie byłeś ulubieńcem pani polonistki :) Nie wstrzymamy wojen i zła - na zewnątrz, ale w sobie - tak. @Andrzej P. Zajączkowski Podziękowania:)
andreas Opublikowano 26 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2024 Ładnie napisane, chociaż wystarczy niewielka planetoida, a nie tylko po nas, ale i po Ziemi nie zostanie śladu... Pozdrawiam. 1
TomaszT Opublikowano 26 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2024 @iwonaroma O to mi chodziło: W sobie - tak. T. @iwonaroma Niestety nie byłem. T.
iwonaroma Opublikowano 26 Października 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2024 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @andreas dzięki za ładnie napisane :) Co do planetoidy, to może uderzy a może nie. Tego nie wiemy a przypuszczenia prowadzą do... albo uderzy albo nie ;) Również pozdrowienia @TomaszT ;) myślałam, że ktoś kto tak sprawnie cytuje to i tamto musi być ulubieńcem polonistki (one lubią cytaty :)) ale może w szkole tak sprawnie nie cytowałeś jak tutaj. Tak, w sobie i tylko w sobie. Edytowane 26 Października 2024 przez iwonaroma (wyświetl historię edycji)
iwonaroma Opublikowano 27 Października 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2024 @Deonix_ dzięki:)
jan_komułzykant Opublikowano 27 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @iwonaroma Oby takich śladów jak najmniej - porzuconych i przysparzających wstyd rodakom. Ładnie ujęte. Jest o czym pomyśleć :) Pozdrawiam 2
iwonaroma Opublikowano 27 Października 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @jan_komułzykant jak się cieszę, że tu byłeś:) Dziękuję i również oczywiście pozdrawiam:) 2
Rekomendowane odpowiedzi