Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Bożena De-Tre Opublikowano 4 Października 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 4 Października 2024 Pałac. Fresk już przetarty i farba znika, by wrócić z promieniem słońca. Prosta technika. Ludzka technika Wielkiego Mistrza każe zatrzymać czas. Są miejsca, o których nie sposób zapomnieć. Niebieskie migdały, co wracają w snach. Anioły bez skrzydeł, Niebieskie Anioły uwodzicielsko zatrzymują czas. Jeszcze muzykę słyszę w murach. Nie…nie…- to stangret konie ucisza. Stajni już nie ma. Rżenie ustaje. Wstrzymuję oddech. Wsłuchuję się w ciszę. Chcę poczuć więcej i więcej. Fresk nasycony, choć farba znika. Czekam na słońce - promyk nadziei. Prosta technika Wielkiego Mistrza zatrzymuje czas. Choć pałac świętością dziś już nie grzeszy, stare butelki i butów w nadmiarze… wciąż tajemnice posiada. 8
Wiechu J. K. Opublikowano 4 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Bożena De-TreNiech zgadnę: Jan Matejko to zapewne ten wspomniany mistrz (proszę o sprostowanie, gdy się mylę), a co do opuszczonych pałaców w Polsce to jest ich chyba kilkanaście (Google search). Wiersz przyciąga nostalgią za przeszłością, a prosta technika Wielkiego Mistrza jest istotnie ludzka ale i natchniona. Pozdrawiam.
Bożena De-Tre Opublikowano 5 Października 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2024 @Wiesław J.K. nie zgadłeś....bo Mistrz wspomniany w głowie mej był ,a starta farba i słońca promyk na pożółkłej już pocztówce podpowiedział resztę...to zapewne nie była Wielka Historia a ukłon w kierunku tego co nas otacza....,a my ślepcy.....ech...starczy..ranek już....codzienne sprawy.Dziękuję za wizytę miłą.. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 6 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Bożena De-TreRzeczywiście, najlepsze scenariusze tworzy samo życie...pozdrawiam :-) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 7 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2024 obrazy wspomnień niczym freski czasami suną przed oczami Wielki Mistrz - umysł całkiem niezły przywoła obraz zapomniany napawa się dobrym i przyjemnym a złe dokładnie umie zatrzeć niczym psycholog jest bezbłędny pozwała w przyszłość miło patrzeć ... :))
Bożena De-Tre Opublikowano 7 Października 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2024 @Jacek_Suchowicz Miło-:)Dzięki i „ biegniemy” zatem Jacku..
poezja.tanczy Opublikowano 8 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2024 @Bożena De-Tre Bo na tajemne, dalsze to zdanie To potajemne, dalsze czekanie Ten wiersz to coś nowego Na duży plus M. 1
Bożena De-Tre Opublikowano 8 Października 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2024 @poezja.tanczy Dobra motywacja ….jeszcze tylko jeden „ plus”i mamy Poezję-:)Dziękuję z pozdrowieniem.. 1
moina Opublikowano 21 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2024 @Bożena De-Tre Posłużę się pewna anegdotą z życia... Czyta pani wiersze ?... Tak Ja nie chyba za głupia jestem nic nie rozumiem... A czemu pani sądzi że ich nie rozumie skoro nie czyta ?.. Bo je trzeba interpretować, analizować, co autor miał na myśli, a to już trzeba być po dobrych studiach ... I to mi dało takie kopa że zaczęłam to na serio analizować...dla kogo poeci piszą? Dla CZŁOWIEKA bez względu na płeć pochodzenie wykształcenie.. Dostała odemnie w prezencie wiersze (nie moje rzecz jasna) z dedykacją ...interpretacja dowolna Po pewnym czasie... Dziś widzę moją codzienność w .... "złocistej poświacie".. Ja wyciągnęłam z tego "lekcję życia". Pozdrawiam i pięknie Pani pisze.
Bożena De-Tre Opublikowano 21 Listopada 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2024 @Domysły Monika Pani Moniko myślałam, cokolwiek to znaczy…pięknie Pani dostraja swe słowa i to właśnie jest Poezja.Też miałam sąsiada(w innym życia przystanku)…pisz pani wiersze mówił…tak patrzy pani na drzewa-:)To zaczęłam i polubiłam a….reszta niech tajemnicą zostanie.Dziękuję od Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. za odżwięk z Pani strony..serdeczny.Pozdrawiam. 1
Rekomendowane odpowiedzi