befana_di_campi Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Liście pietruszkopodobne lecz seledynowe bardziej niż soczyście zielone - szorstkością swą parzydełkowate przez co dla niektórych mocno alergiczne Klasyczny zapach znaczy wysublimowany chypre w mieszance różanej i cytrusowej z nutą zielonego jabłka różowego hiacyntu i czarnej - Earl Grey`em nazywanej herbaty - Geranium. Anginka 6
Stary_Kredens Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Lubię geranium. Trafnie oddane Kredens
wierszyki Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Wyłącznie stosowałam zewnętrznie, przez potarcie i do ucha. Jakoś nie przyszło mi do głowy jako herbatka. Lubię bardzo Twoje przyjemne z pożytecznym Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
iwonaroma Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zapach mocny, oryginalny ale dla mnie z daleka (wolę subtelniejsze). Jednakowoż nazwa 'anginka' trafiona bardzo :) Też stosowałam do ucha, naprawdę pomagało :)
Stracony Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 @befana_di_campi Opis - nie da się opisać - wspaniały :) Nie stosowałem na nic prócz nosa, ale zawsze była to miła chwila. Pozdrowienia
corival Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @befana_di_campi Bardzo użyteczna roślina, choć osobiście preferuję nasze, rodzime rośliny. Pozdrawiam :)
befana_di_campi Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @corival przecież to pelargonia z tych pachnących o łacińskiej nazwie "geranium"... Niby zielarka a nie wie? 1
corival Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @befana_di_campi Cóż, pelargonia nie jest naszą, rodzimą rośliną. Pozdrawiam ponownie :)
befana_di_campi Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @corival Jest, jest. Tak jak należący do tej rodziny bodzisziek łąkowy nazywany cuchnącym. Nie upieram się, że była zawsze, ale się zaadaptowała. Podobnie jak te różne, nazywane mimozami, nawłocie, ożanki [w tym perskie] rudbekie... Nasza babka szerokolistna to gatunek inwazyjny, powszechnie występujący na drugiej półkuli przyniesiona pod obcasami europejskich osadników. 1
corival Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @befana_di_campi Nie jest :) Jest lubiana, trzymana niemal powszechnie w domach, wpisała się zwłaszcza w etnograficzny krajobraz kulturowy, ale i w średniowieczne "apteczki", ale naszą rodzimą rośliną nie jest, że się tak powtórzę. Pozdrawiam ponownie :)
befana_di_campi Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @corival I o co to bicie piany ze śliny? Jeżeli wpisana w krajobraz kulturowy, znaczy że jest. Tak jak kopanie kartofli w "Chłopach" Reymonta i kwitnące kartoflisko u Beaty Obertyńskiej. Przyniesiona, zaaklimatyzowana, wrośnięta w pejzaż jako jej nieodłączny mikroelement... Średniowieczne apteczki też pochodziły z importu [cystersi].
corival Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @befana_di_campi Tak, czas zakończyć dyskusję. Powiem tyle, że podobne tematy zdarza mi się zgłębiać zawodowo i choćby z tego względu nie mogę zgodzić się z Twoim poglądem. Niemniej pozdrawiam jeszcze raz :)
befana_di_campi Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @corival zawodowo? Nie za bardzo w ten zawód wierzę Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie wiem dlaczego, ale mam w owej materii nieco wątpliwości
corival Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @befana_di_campi A o jakim zawodzie myślisz? Wydaje mi się bowiem, że żadnego nie wymieniłam ;)
befana_di_campi Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @corival Dlatego, że "nie wymieniłam" to napisałam uprzednio, co napisałam. Enigma ze strony interlokutorki nie zawsze jest mile widziana. Przynajmniej u mnie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
corival Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @befana_di_campi Dlatego warto prowadzić dyskusję, a nie obrażać ludzi bez solidnych podstaw ;)
befana_di_campi Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @corival Przepraszam, lecz kogo niby "obrażać"? I jakie niby są te owe "solidne podstawy"? W którym też miejscu? I gdzie tu padło jakieś obraźliwe słowo? Proszę o wskazanie czy nawet cytat. Że nie daję tzw. złotoustej robić z siebie durnia?
corival Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @befana_di_campi Jak rozumiem idziesz w zaparte. Nie mam ochoty udowadniać, że nie jestem koniem. Wystarczy już to, co powyżej pisałam. Jeśli Tobie nie wystarcza, trudno :)
befana_di_campi Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @corival Appendix... samo zwierzę worek drze i samo kwiczy... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A wszystko się zaczęło od naturalizowanej, teraz rodzimej pelargonii. Rodzimej, bo o niej wspomina w swoich listach do Matki m. in. Juliusz Słowacki
corival Opublikowano 21 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2024 @befana_di_campi I czego dowodzi ten argument według Ciebie? Bo z pewnością tezy nie udowadnia. Podkreśla jedynie jak bardzo lubiana była to przez wieki roślina.
Rekomendowane odpowiedzi