Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Agnieszka Charzyńska Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2024 (edytowane) Na rusztowaniach z cegieł hukiem pokruszonych, Na powidokach dachów brązowych i szarych, Upału tchnieniem ciężkim śmiertelnie zmęczonych, Wyłonionych z popiołów, niczym senne mary, Na rumowisku w kształcie podniesionej pięści I na zamkowej wieży przygiętej do ziemi, Na szkielecie katedry rozdartej na części (Pożywieniem się stała – łakomych płomieni), Mgła rozpina swe szale z jedwabiu i tiulu W barwie srebra, fioletu, błękitu, siności, Nakłada opatrunki na skupiska bólu, Na minionych budowli połamane kości. I na tę w kształt motyla złożoną kokardę, Która spadła z warkocza jasnego umarłej… Edytowane 13 Czerwca 2025 przez Agnieszka Charzyńska (wyświetl historię edycji) 8
Grzegorz Kulesza Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2024 @Agnieszka Charzyńska Tak, szlakiem Orlich gniazd. @Agnieszka Charzyńska
Agnieszka Charzyńska Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2024 @Grzegorz Kulesza nie
befana_di_campi Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Powstanie boli... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. decznie
MIROSŁAW C. Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2024 @Agnieszka Charzyńska Dwa słowa - podoba się.
Agnieszka Charzyńska Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2024 @MIROSŁAW C. miło mi
Wiechu J. K. Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2024 @Agnieszka Charzyńska Powstanie z gruzów ta myśl zburzona i zamglona...
Rafael Marius Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2024 @Agnieszka Charzyńska Jestem Warszawiakiem, zatem kojarzy mi się z Powstaniem Warszawskim.
Stary_Kredens Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Bardzo piękny wiersz, wzruszający zwłaszcza ostatnim szczegółem Kredens pozdrawia
Agnieszka Charzyńska Opublikowano 17 Sierpnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2024 @Rafael Marius nie o tym jest książka - ale w zasadzie ten tekst (i kilka innych) można odnieść do każdej wojny. Pozdrawiam. 1
Rekomendowane odpowiedzi