Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WSPÓLNOTA Św. JÓZEFA

Ryszard Galant

Pierwsza Komunia Święta

Jutro zamieszka Bozia w mym serduszku

I już doczekać się ranka nie mogę

Dziś zawiesiłam obrazek przy łóżku

By mi do Bozi prostą wskazał drogę.

Mama sprawiła mi cud pelerynkę

Dała różaniec, książeczkę i świecę

I zaprosiła calutką rodzinkę

Żeby i oni mieli mnie w opiece.

Ksiądz na religii uczył nas pacierzy

No i prawd wiary, przykazań dziesięciu

I nas zapewnił, że wszystkich powierzy

Temu co przyszedł w bezgrzesznym poczęciu.

Chyba nie wszystkie modlitwy rozumiem

Tyle w nich dla mnie słów niezrozumiałych

Ale ja uczyć to chyba się umiem

I kiedyś dotrę do źródeł wspaniałych.

Jeszcze paciorek odmówię za dzieci

Które też kiedyś połączą się z Bogiem

Niechaj i dla nich słoneczko zaświeci

Bo na nich Jezus też czeka za progiem.

Wiem , że nie muszę obawiać się Boga

On jest wszechmocny i zawsze pomoże

Nawet gdy komuś podwinie się noga

To niech się skłoni skruszony w pokorze.

I to już jutro – och – jak ja się cieszę

Jeszcze paciorek i buziaki na noc

W Twoje serduszko Boziu już się spieszę:

Ty mnie ochraniaj i strzeż mnie. – Dobranoc.

Opublikowano

trochę jest mi smutno nic nie powiem mamie

każdy z mych kolegów coś pewno dostanie

Jasio się pochwalił dostanie rowerek

Damian rozrabiacha już ma komputerek

do Marka i Wojtka rodzinka się zjedzie

i sypną pieniążkami w knajpie przy obiedzie

rodzice mi mówią "Bóg jest najważniejszy"

idąc z Nim przez życie zawsze będziesz pierwszy

a ja tak rozmyślam oczy łezką mokną

pragnę rzecz z materii nie tylko duchowną

Chryste mi odpowiedz na krzyżu wciąż konasz

czym Pierwsza Komunia czym dzisiaj jest ona

pozdrawiam

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ja nie wiem. Może... bo tradycja, bo to tak ładnie, bo fajnie jest kupić dziecku prezent, bo wszystkie dzieci (jeszcze) idą, itd., itp. Nie wiem.

To nie to, że ma tak być, tak jest(!). I to nie jest  moje spostrzeżenie, ale jednego z księży przygotowujących dzieci do Pierwszej Komunii Świętej. Bardzo to smutne, ale uzmysławia też jak naprawdę ważny ten dzień jest w życiu wielu ludzi, a i to można przecież popsuć.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Agnieszka Charzyńska dowoli :) fajną :)
    • @Łukasz Jasiński nikt twoich postulatów odmiennych nie wysłucha. Jestem przeciwna wyboru śmierci, człowiek nie może o tym decydować. Jesteśmy na tym świecie krótko, nic do nas nie należy. Nic nie zabierzesz ze sobą dalej. 
    • @violetta  pomyślę nad studium upiornej rodzinki w 10 sytuacjach. Janusz i Grażyna czy Brajan i Dżesika?
    • @violetta   Póki istnieje najgorszy z możliwych ustrojów na świecie - demokracja - jako wyborca mam prawo brać udział w debacie publicznej, słowem: oceniać, przewidywać i korzystać z niewiarygodnie ludzkiej głupoty, otóż to: druga tura wyborów - pan Karol Nawrocki - około pięćdziesiąt trzy procenty, natomiast: pan Rafał Trzaskowski - około czterdzieści siedem procent - taka jest wola Narodu Polskiego, który zresztą jest zwierciadłem własnych przedstawicieli - lustrzanym odbiciem, oczywiście: sytuacja gospodarcza Polski nie ulegnie żadnej zmianie - będą kolejne podwyżki, kolejne waloryzacje i kolejne ataki personalne na Polskę - Polska wciąż będzie obrażana, upokarzana i okradana według chorej ideologii - pedagogiki wstydu, a co? Myślała pani, iż jeśli Polacy nie będą głosować po myśli międzynarodowych korporacji - oni ustąpią? Nie, proszę pani, oni nie ustąpią - jeszcze mocniej będą dokręcać śrubę! Niech pani pomyśli: po której stronie pani stoi - po stronie Narodu Polskiego czy po stronie beznarodowych kosmopolitów wiadomego pochodzenia.   A poza tym: mówiłem już pani, iż jestem za wprowadzeniem Republiki Narodowej lub Dyktatury Wojskowej, także: za uregulowaną prawnie aborcją, karą śmierci i eutanazją.   Na Placu Zamkowym w Warszawie stoi kolumna Króla Polski - Zygmunta III Wazy - w prawej dłoni trzyma miecz jako symbol władzy świeckiej, a w drugiej: krzyż - jako symbol władzy duchowej, tak więc: mieczem w Naród Polski jako podatników - kasa, misiu, kasa i paszoł won do kościoła - władza świecka będzie dzieliła tort z władzą duchową - jak na dłoni widać tutaj dualizm psychofizyczny... Nie, proszę pani, Król Polski - Zygmunt III Waza to najgorszy Król Polski - reprezentował on interesy Państwa Watykańskiego, najlepszym Królem Polski był Zygmunt I Stary z dynastii Jagiellonów - próbował on zerwać konkordat i wprowadzić Polski Kościół Narodowy na wzór chrześcijańskiego protestantyzmu - anglikanizmu, zresztą: my, Polacy, nie musimy być zmartwieni - mamy przecież Królową Polski - Matkę Boską - matkę filozofa uniwersalnej miłości - Jezusa Chrystusa...   Łukasz Jasiński 
    • Wiersz może mnie nie porwał, ale przypisy bardzo ciekawe. Tzw. dyskusji w tv nie da się słuchać lecz w internecie oprócz chłamu na pierwszych stronach można znaleźć perełki np.w Gruond Zero rozmowy z udziałem pana generała Rajmunda Andrzejczaka. Co za umysł! I jaka kultura...
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...