Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Zgasł, to ładne słowo, tak jak odszedł, czy z angielskiego "przeszedł przez tęczowy most".  W językach łacińskich, a też angielskim, niemieckim nie ma rozróżnienia. Jest zmarł, choćby w piosence "Mon coq est mort.". Wydaje mi się, że w tym językowym rozróżnieniu ludzie chcą się czuć lepsi od zwierząt, ale to moja prywatna opinia. Pozdrawiam

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @iwonaroma   Świetna jest fizyka! :)    Choć serca dzieli duży opór (R), a w żyłach płynie prądu prąd, to miłość - jak to uczy Ohm - wybaczy każdy mały błąd.
    • @Poet Ka     Twoje wiersze bardziej :)   bo mają duszę.   a dzisiaj trudno znaleźć taką poezję.   a Ty ją tworzysz :)    
    • "Bilet w inną stronę"   Przybyłem tutaj z niewiadomego sektora, nieświadomy reguł panujących w tym domu.  Wydawało się to proste: wystarczy pokora, cichy szept bez krzyku, ukłony bez oporu.   Kochałem naturę, w twarzach światła szukałem,  wierząc, że dobroć to waluta wymienialna.  Chciałem ten świat łatać – sumienia nauczałem,  każdego człowieka biorąc za swego brata.   Wierzyłem w sprawiedliwość – fundament ze stali –  i w spojrzenia, w których nikt nikogo nie rani.  Chciałem, by człowiek dla człowieka był portem, nie progiem,  abyśmy w cudzych oczach nie szukali trwogi.    Trwało to dekady, aż po tę siwą starość, zanim poczułem, jak ogień we mnie przygasa. Wtedy przyszło olśnienie – chłodne, że już zadość:  po co trzymam się miejsca, które jest mi obce?    Przecież kosmos nie ma krawędzi ani końca,  a miliony galaktyk czekają w milczeniu. Tam kultura nie jest tylko zwykłą maską,  a prawda nie tonie w tak gęstym upierzeniu.   Biorę więc starość jako bilet w jedną stronę,  bo pogrzeb to tylko formalność, zrzucenie ciężaru.  Spróbuję urodzić się w innym układzie gwiazd,  gdzie sumienia są głębsze i większego rozmiaru.   Leszek Piotr Laskowski        
    • @iwonaroma   Wróg walczy z Tobą. Sceptyk walczy z Twoim istnieniem. Czuję różnicę. Każdy, kto kiedykolwiek stanął przed kimś, kto patrzył z niedowierzaniem... kto czuł, jak coś w środku zaczyna się rozpuszczać pod tym wzrokiem... zrozumie ten wiersz.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...