befana_di_campi Opublikowano 5 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2024 Allegro non molto A capella woni koloratury akacji goździków kapryfolium liryczne soprany piwonii dramatyczne - jaśminów belcanto - samotnej róży mezzosopran czarnych bzów maciejki najsłodszy falset ociężałej rezedy alt - - - - - - - - - - - - - - - Na morwowym na listku popiskuje im w transie ekstatyczny kapelmistrz Antonio Vivaldi Adagio Pod skroplony na pogodę wieczór włoskie topole tupiąc w groblę zawijają wokół siebie cienie oparów błękitnych albo różano fiołkowych Już od godziny połowy wilgocią pachnie rześką mokrym zimnem rusałczanym i chłodem tatarakowym Na pajęczych gęślach na lutniach komarzych wraz ze zmierzchem koralowym Tonio Vivaldi rzępoli płazom Presto W kapsułce powietrza kukułki matowy rezonans. Na całe gardło wrzeszczy zielenią poparzone Lato - - - - - - - - - - - - - - - - - - Po burzy wsparty o laskę tęczy Pan Bóg z ukontentowaniem słucha - jak na basso continuo gra Mu i buczy łopianem pachnący wiatr... I z łaski Jego muzykus-ksiądz L'Artefice Antonio Lucio Vivaldi (Fragment większej całości) 4
Jacek_Suchowicz Opublikowano 6 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2024 Dzięki za opis - piękne ale żadne słowa nie oddadzą dźwięków
corival Opublikowano 6 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2024 @befana_di_campi Bardzo pobudza wyobraźnię... Co prawda osobiście nie psrzyznałabym piwonii sopranu, jakoś wygląda mi ona na niższy głos. No i z tym pachnącym łopianem... w zasadzie to on niezbyt pachnie i osobiście wybrałabym inną roślinę z szerokiego wachlarza. Ale mimo to niezwykle podoba mi się naszkicowany słowem obraz. Pozdrawiam :)
befana_di_campi Opublikowano 6 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2024 @corival To są realia florystyczne ogrodu: przemyślane, nie przefantazjowane, opisane z olfaktorycznej autopsji. Temat Vivaldiego wciąż otwarty Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tylko siąść i słowem skomponować
corival Opublikowano 6 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2024 @befana_di_campi Cóż, kwestię piwonii osobiście również przemyślałam, zanim o tym napisałam :) Ten intensywny, głęboki, dlugo utrzymujący się gdzieś w receptorach zapach, nie pasuje mi do sopranu. Oczywiście wolno Ci mieć inne zdanie, w końcu to Twój wiersz, ale jak najbardziej mogę też mieć własne. Kwietne aromaty, znane z mojego własnego ogrodu nie są mi obce. Moja praca zaś w pewien sposób łączy się z mnogością dzikich roślin, więc siłą rzeczy ten temat także obcy mi nie jest. Pozdrawiam :)
befana_di_campi Opublikowano 7 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2024 @corival Każdy ogród inaczej pachnie, bo nigdy tak samo. "Liryczne soprany piwonii", jak najbardziej na miejscu, ponieważ są to piwonie białe względnie bladoróżowe. W tym opisie został zawarty kawałek mojej już nieistniejącej działki wraz z występującymi w nich roślinami. Ja z czapy nigdy nie piszę, może dlatego że jestem zielarką... 1
corival Opublikowano 7 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2024 @befana_di_campi To bardzo dobrze, że nie piszesz z czapy. Przyznam, że również tego nie robię. Każdy mój tekst ma bardzo konkretne podłoże wbrew pozorom. Piszesz, że jesteś zielarką... doskonale, czyli mamy w tym punkcie 1:1, ponieważ ja również - między innymi... Pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi