Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Płaszcz Filozofów

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś rozpoznawano filozofa po stroju, którego głównym atrybutem był skromny płaszcz.
Ciekawi mnie jaki miał krój. To, że był skromny nie tworzy jego wyobrażenia. Nosił go Cesarz filozof - Marek Aureliusz. Jeżeli coś słyszeliscie na temat wyglądu Płaszcza Filozofów piszcie do mnie.
Ps. Tak się zrobiło w języku polskim, że określenie filozof przywołuje skojarzenia z "przemądrzałą gadułą" a nie mądrze myślącym i postępujacym człowiekiem.
Ostatnio odkryłem, o dziwo - polskie słowo - myśliciel, które może lepiej oddaje istotę bycia "miłośnikiem mądrości", czyli po grecku właśnie bycia filozofem - a po polsku - czy dobrze - bycie myślicielem.
Co Wy na to?
Pomyślmy!
Nic nie wiemy o płaszczach filozofów - cóż więc, pozostaje nam może jedynie go wymyśleć na nowo.
A jednak w postaci słów - coś wiemy o płaszczu.
Po łacinie zwano go "pallium", czyli płaszcz krótki (mam nadzieje że nie w stylu "krótkich spódniczek" chociaż,chociaż...). Po grecku zwano płaszcze przywdziewane przez filozofów - "tribon", co oznaczało - w tamtych odległych czasach - płaszcz spartański uszyty ze zgrzebnego materiału.
Uszytego, ale jak uszytego - oto jest pytanie, kótre szuka we mnie odpowiedzi dyktowanej być może jedynie czczą ciekawością. Chubię jednakże schlebiać swojej ciekawości i muszę dowiedzięć się jak wyglądał płaszcz filzofów.
Inauguruje nową dyscyplinę - archeologię płaszcza.