Manek Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 Bettina Wegner Ta piosenka jest dla moich dzieci Dla wszystkich dzieci A tym bardziej dla dorosłych Dzieci Czują paluszkami Małe rączki dwie Lepiej by ich nie bić Bo połamią się Takie małe stopki Byłoby ich żal Gdy na nie nadepniesz Nie wyruszą w dal Dwoje małych uszek Ach pozwólcie być Kiedy je zakrzyczysz Będą głuche żyć Jakież piękne usta Mówią wszystko wprost Zabroń im raz tego A zamilknie głos Czyste jasne oczy Mają ostry wzrok Zawiąż je a zrobią Zacofania krok Tak niewinne dusze Wszystko wyczuć chcą Trochę je pomęczyć To zarosną krwią Wiotki wskroś charakter Rośnie wolno wzwyż Poczniesz go naginać Złamiesz jemu krzyż Prości mądrzy ludzie Pięknie byłoby Pozbawionych twarzy Mamy tu na zbyt tłum. Marek Thomanek 01.07.2024 7
Amber Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 @Manek Świetny wiersz i Bettina Wegner. Dzieci zasługują na szacunek. Pozdrawiam. 1
Rafael Marius Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 @Manek Niektórzy faktycznie są przegrani już na starcie, choć też wiele zależy od wrażliwości, dziecięcego sprytu. Ja też miałem ciężkie dzieciństwo ale nie dałem się zamęczyć. Szukałem miłości, gdzie indziej i znajdywałem. 1
Manek Opublikowano 4 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 @Amber @Dagmara Gądek @Rafael Marius Dziękuję za przeczytanie i komentarz Krótkie wyjaśnienie. Wiersz ma charakter polityczny. Powstał w r. 1976. Jest to krytyka indoktrynacji jakiej się dopuszczały służby bezpieczeństwa w dawnym NRD. B.W. ur. 1947 r, mieszkanka tego kraju, przeciwstawiała się temu systemowi. Ona sama, nie jako dziecko, ale jako dorosła osoba, też była przez ten reżim prześladowana. W r. 1983 została nawet zmuszona do opuszczenia kraju. Na szczęście te czasy minęły. Ja je jeszcze pamiętam. Oby one nigdy nie wróciły!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 2
hania kluseczka Opublikowano 4 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 mnie akurat niespecjalnie rozczulają dzieci, każde jest przypisane do jakiegoś rodzica, a ci rodzice, co raz mniej mi się podobają, a w ślad za tym, dzieci:P
Manek Opublikowano 4 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2024 @Waldemar_Talar_Talar @Naj Dziękuję za przeczytanie i serducho
Manek Opublikowano 5 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2024 @Dagmara Gądek Jasne. Tylko że ja pisałem o sytuacji politycznej a nie o mechanizmach psychologicznych . 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 15 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2024 (edytowane) Melodyjnie i chyba powinno być stópki Łukasz Jasiński Edytowane 15 Lipca 2024 przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Manek Opublikowano 15 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2024 @Łukasz Jasiński może być i tak i tak. Obie formy są poprawne. można sobie tutaj sprawdzić: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi