befana_di_campi Opublikowano 14 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2024 I. Minerał Poezja dźwięku plastyka poezji wykreowana przez kształt soli co zacina deszczem i wstrząsa dreszczem Łzy smakują solą kamienną na wyrzeźbionym słonym policzku Bieliczki. Grudką halitu II. Ja - Bieliczka Wśród solnej ciżby tego jedynego szukam Papieża który zawraca Minę do wód słodkich wywierzysk i wypływów podziemnych rzek przewietrzając pastorałem metan. I wygasza saletrę - Szukam kamieniarza tnącego skalne bloki jasnego uśmiechu laserem. Szukam Świętego Klemensa w mojej Kopalni. Ja - nieskazitelny kryształ a najcięższy głaz. Kobieta złowieszcza. Królowa soli - Bieliczka III. Zaduszki w Magni Salis W górnika lampie wiekuista światłość nie (o)grzeje - Lecz sparzy modlitwy ugaszona żarem Bo kopalnia to czyściec a on gnieciony urobkiem codziennych grzechów zwinięty czeka jak amonit na jedną `Zdrowaś` czy może `Amen` IV. Tu nie wieje Boreasz Wiatr zasklepiony w soli W ampułce kaszlu wstrzymuje oddech zima 5
befana_di_campi Opublikowano 14 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2024 Bieliczka, Pani Dagmaro, to niestety Solny Demon. Zły duch Kopalni, który poluje, a później unicestwia młodych, przystojnych [dawniej] górników. Teraz natomiast przewodników czy nawet zagubionych turystów. Według podań, to pradawna córka króla morza [Tetydy] która pokutując, mści się za swoją - w jej rozumieniu - krzywdę.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 15 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2024 " w górnika lampie wiekuista światłość" wciąż przypomina o tych co nie wyszli sól to czy węgiel życie ich zapłatą urobek wchłania i zdrowie niszczy :) 1
befana_di_campi Opublikowano 16 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2024 @Dagmara Gądek Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bieliczka pochodzi od bieli. Solnej bieli. Wieliczka = Magnum Sal, czyli po (staro) polsku Wiel(i) ka Sól. Piękne ukłony 1
corival Opublikowano 19 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2024 @befana_di_campi Niespodziewanie odkryłam ten wiersz o "wielkiej soli" naszych ziem. I znowu czegoś nowego dowiedziałam się od Ciebie. O Bieliczce tym razem. Pięknie wplotłaś wiadomości o niej, pomiędzy informacjami o kopalni i soli. Osobiście o soli ogólnie wiem sporo, o historii wydobycia soli m. in. na naszych ziemiach też, ale Bieliczka to nowość. Pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi