Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Ewelina Opublikowano 7 Czerwca 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2024 (edytowane) panienka w niemodnej sukience szaro-kolorowa niby biała jak mleko a przezroczysta mgła panienka w babcinym koku i haftowanej bluzce z grochami jak łzy biegnie i za horyzontem niknie panienka z ustami czerwonymi w wiśnie w słońcu twarz ogrzewa jaśnieje i gaśnie rozkwita... a potem więdnie panienka przez tłum się przedziera niewidzialna i piękna wiatr jej myśli rozwiewa ze snów... panienka Edytowane 7 Czerwca 2024 przez Ewelina (wyświetl historię edycji) 20
violetta Opublikowano 7 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2024 Pięknie o różnych panienkach:) 1
Ewelina Opublikowano 7 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2024 @violetta :) "panienka" to dziś słowo, które często się źle kojarzy. I to wielka szkoda, bo kiedyś to słowo miało zupełnie inny wydźwięk, zdecydowanie piękniejszy. Chciałam do tego wrócić. 1
Bożena De-Tre Opublikowano 7 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2024 Tak jakby panienką chciała pozostać w Twej głowie. Tylko czasami myśl się przypląta.... czy panienka to jeszcze człowiek...i takie tam przemyślenia .... pozdrawiam Ewelino dziękując za przypomnienie staropolskiego słowa. 1
iwonaroma Opublikowano 7 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2024 B.poetycko i wrażliwie o panience :) Literówka: 'rozkwita' 1
Ewelina Opublikowano 7 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2024 @iwonaroma dziękuję bardzo Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. już poprawiłam. Ach te moje literówki @Bożena De-Tre może zjawa... A słowo... Taka szkoda że staropolskie... trochę relikt przeszłości...szkoda. 1
Rafael Marius Opublikowano 7 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2024 @Ewelina Moja mama była panienką z dobrego domu z fortepianem. Zwano je również pensjonarkami, co z czasem stało się synonimem naiwności. A w czasach mojej młodości tak się mówiło na dziewczyny, ani dobrze ani źle po prostu zwyczajnie. 1
Ewelina Opublikowano 7 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2024 @Rafael Marius dziękuję za Twoją refleksję i wspomnienia. Na mnie już nikt panienka nie mówił. Szkoda, bo to słowo jest bardziej wdzięczne i ma w sobie coś zwiewnego. Dzisiejsza "dziewczyna" to już nie to samo :) 1
Rafael Marius Opublikowano 7 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2024 @Ewelina To raczej do niezamężnych przedstawicielek płci nadobnej miało zastosowanie. Za moich czasów tak młodzież mówiła, dorośli nie. 1
Ewelina Opublikowano 7 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2024 @Rafael Marius tak, ja wiem że to określenie było skierowane do dzisiejszych singielek:) W każdym razie, ubolewam nad tym, że dziś często wypowiadane jest w drwiącym tonie. 1
Rafael Marius Opublikowano 7 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2024 @Ewelina Dla mnie możesz być panienką Eweliną pomimo posiadania małżonka. Nie jestem purystom językowym, ani ortodoksem. Chcesz? 1
Ewelina Opublikowano 7 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2024 @Rafael Marius jak sobie życzysz. W sumie to byłoby miłe Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To takie ładne słowo:) 1
Rafael Marius Opublikowano 7 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2024 @Ewelina Dobrze będę pamiętał. A dawno mnie tu nie było. Zatem nie zdążyłem powiedzieć, ładne masz zdjęcie. Pewnie mąż robił? 1
Ewelina Opublikowano 7 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2024 @Rafael Marius właśnie, dawno Cię nie wodzialam. Sama też nie zaglądam tu tak często jak kiedyś. A to zdjęcie akurat sama robiłam :) 1
Rafael Marius Opublikowano 7 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2024 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A to gratuluję, bo ładnie wyszło. Edytowane 7 Czerwca 2024 przez Rafael Marius (wyświetl historię edycji) 1
Ewelina Opublikowano 7 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2024 @Rafael Marius dziękuję Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Amber Opublikowano 8 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2024 @Ewelina Panienka niepretensjonalna bez fanfar i rozgłosu konfidencjalnie wyczuwam w niej siłę charakteru, wrażliwość i umiejętność przebicia się przez tłum. Bardzo mi się podoba.:)) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Ewelina Opublikowano 8 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2024 @Amber niezwykle trafne spostrzeżenia, wchodzące dużo głębiej w naturze rzeczy, o których mowa. Dziękuję Ci bardzo i pozdrawiam:) 1
[email protected] Opublikowano 8 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2024 @Ewelina Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O kim /uff - o czym/ pisze nam Pani Ewelina, w dzisiejszych czasach... starczy - dziewczyna! Miłego weekendu. 2
Ewelina Opublikowano 8 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2024 @[email protected] wolę panienka:) Każdy woli co woli :) Miłego dnia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi